štvrtok, 19 septembra, 2024
HomeKuriozityNemecko mení razantne priemyselnú stratégiu

Nemecko mení razantne priemyselnú stratégiu

Nemecko už nie je krajinou priateľskou k podnikaniu. Vzhľadom na obavy z účinkov tamojšej energetickej politiky rýchlo rastie počet spoločností, ktoré uvažujú o obmedzení výroby alebo sťahovaní do zahraničia, ukázal prieskum Nemeckej priemyselnej a obchodnej komory. Situácia je obzvlášť dramatická medzi veľkými spoločnosťami, ako uvádza portál idnes.cz.

Nedávneho prieskumu sa zúčastnili respondenti z približne 3 300 nemeckých firiem. Z toho vyplýva, že najmä energeticky náročné spoločnosti v súčasnosti rozhodujú o svojej budúcnosti. Takmer polovica všetkých nemeckých firiem s vysokými nákladmi na elektrickú energiu už plánuje alebo dokonca začala obmedzovať výrobu či sťahovať sa do zahraničia, kde je to lacnejšie. To je o sedem percentuálnych bodov viac ako vlani, píše nemecký portál Welt.

„Dôvera nemeckých firiem v energetickú politiku krajiny bola vážne narušená. Hoci mnohé podniky videli príležitosti v energetickej transformácii už pred rokmi. Teraz však jasne prevládajú riziká,“ sumarizuje výsledky prieskumu Archima Dercksa, zástupcu výkonného riaditeľa Nemeckej priemyselnej a obchodnej komory.

Nemci mienia ísť s výrobou von

Spomedzi nemeckých energeticky náročných priemyselných podnikov s viac ako päťsto zamestnancami je situácia najdramatickejšia. Celkovo 51 percent firiem uvažuje o obmedzení výroby alebo sťahovaní do zahraničia. Pre Nemecko je znepokojujúce, že tieto veľké spoločnosti majú zvyčajne veľmi solídne medzinárodné postavenie, čo im značne uľahčuje realizáciu plánov premiestnenia.

„Deindustrializácia Nemecka sa začala a zdá sa, že s tým nikto nič nerobí, cituje“ vyhlásenie obchodnej komory západonemeckej priemyselnej firmy, v ktorom sa uvádza, že nemeckí politici vôbec neberú obavy malých a stredných podnikov vážne.

Archim Dercks tiež kritizuje súčasnú nemeckú vládu za to, že vôbec nerieši otázku energetiky. Kritizuje aj nemeckých politikov za opakované sľuby, že po niekoľkých mesiacoch mali konečné ceny energií výrazne klesnúť. Podľa neho to platí len čiastočne, keďže ide najmä o ceny na spotovom trhu, čo má v praxi zvyčajne malý vplyv na priemyselné podniky.

Nemecké podniky meškajú investície

Nemecké priemyselné firmy zároveň v prieskume uviedli, že pre stále vysoké ceny energií nemôžu toľko investovať. Štvrtina z nich nedokáže vyčleniť ani dostatok finančných prostriedkov na ochranu klímy. Pätina firiem odkladá svoje investície do výskumu a vývoja a celkovo sa dve tretiny nemeckých priemyselných firiem obávajú budúcej konkurencieschopnosti.

Nič nie je jasné ako bolo predtým

Okrem energetickej politiky sa nemecké firmy obávajú masívnej byrokracie a nedostatočnej predvídateľnosti do budúcnosti. Zatiaľ nie je jasné, kde by sa mal vodík v Nemecku odoberať, ktorý by mal v budúcnosti nahradiť zemný plyn. Podobné obavy sa týkajú aj budúcnosti uhlia.

„Ukončiť výrobu elektriny spaľovaním uhlia do roku 2030? To už nikto neverí. Ani tých, čo majú na starosti. Len jeho prehodnotenie dokáže vyriešiť brzdy spôsobené súčasnou energetickou politikou. Podniky potrebujú jasné spoľahlivé dodávky energie s konkurenčnými cenami, uzatvára Welt Archim Dercks, zástupca výkonného riaditeľa Nemeckej priemyselnej a obchodnej komory.

Súvisiace články

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najčítanejšie