streda, 18 septembra, 2024
HomeZo zahraničiaRUSKÍ VLOGGERI NACHYTALI SIKORSKÉHO NA HRUŠKÁCH

RUSKÍ VLOGGERI NACHYTALI SIKORSKÉHO NA HRUŠKÁCH

Poľského ministra zahraničných vecí Radoslawa Sikorského chytili ruskí vtipkári (recesionisti) Vovan a Lexus; zavolali mu a predstierali, že je bývalý ukrajinský prezident Porošenko. „Túžba bojovať za Ukrajinu je nulová, povedal poľský minister zahraničných vecí v rozhovore. K vstupu Ukrajiny do NATO a EÚ bol skeptický.

Počas rozhovoru, ktorý je vedený výlučne v angličtine, možno Sikorského počuť, ako obšírne diskutuje o situácii okolo vojnového konfliktu na Ukrajine a o podpore Kyjeva Západom, informujú parlamentnilisty.cz.

„Túžba je nulová. Všetko sa môže zmeniť, ak sa front na Ukrajine začne rúcať, ale momentálne je túžba po ňom nulová,“ povedal Sikorski, že túžba bojovať za Ukrajinu nie je v jeho krajine.

„Viete, v súčasnosti diskutujeme o tom, či zostreliť ruské riadené strely nad vaším vzdušným priestorom z nášho vzdušného priestoru bez toho, aby ste vstúpili na vaše územie. A aj to je v tejto fáze veľmi, veľmi otázne. A v tomto neexistuje konsenzus, pretože by to znamenalo vstúpiť do vojny, dodal Sikorski, ktorý veril, že vedie rozhovor s Porošenkom.

Ukrajina má pri vstupe do NATO zatvorené brány

Poľský minister tiež vyjadril skepticizmus k myšlienke vstupu Ukrajiny do NATO. „Táto myšlienka sa používa ako tromf pri rokovaniach s Ruskom na Západe. A v Európe nie je túžba viesť vojnu s Ruskom. Toto je absolútna červená čiara.“

Postoj NATO k členstvu Ukrajiny označil za pokrytecký, pretože hovorí „, že sa môžete stať členom NATO, keď vyhráte vojnu a už ju nepotrebujete. Západ sa podľa neho snaží prinútiť Rusko, aby sa dohodlo v takom formáte, že dá záruky, že Ukrajina nevstúpi do NATO a že Rusko urobí územné ústupky alebo zmrazí konflikt, Rusko zostane územím, ale že zvyšok Ukrajiny vstúpi do NATO.

Podobne sa Sikorski pozerá na vstup Ukrajiny do EÚ: „Tento proces môže trvať desať rokov, najmä preto, že pre Európanov nie je výhodné hostiť krajinu s konkurencieschopným poľnohospodárstvom a veľkým počtom obyvateľov.“

Myšlienka, že Nemecko bude akceptovať, že Poľsko a Ukrajina budú mať v EÚ väčšiu kumulatívnu moc, sa Sikorskému nezdá realistická.

Nanajvýš nepriaznivé prognózy pre Ukrajinu jej nedávajú šancu

„Veľká časť Ukrajiny sa stane neobývateľnou a čaká nás ďalšia obrovská vlna utečencov, povedal ďalej“ Sikorski. A že na Ukrajine je veľký strach zo zimy. Až 70 percent energetického sektora na Ukrajine je zničených a veľkým častiam krajiny hrozí, že sa stanú neobývateľnými.

Podľa poľského ministra zahraničných vecí Európa zjavne nechce ísť do vojny s Ruskom, ale nechce potvrdiť, čo hovorí ruský líder Vladimir Putin. Teoreticky môžeme podľa Sikorského hovoriť o väčšej eskalácii v prípade „, ak Ukrajina úplne imploduje“. Kým sa tak nestane, a ak sa tak nestane, „USA podporia Ukrajinu bez ohľadu na to, kto sa dostane k moci, nie preto, že by im na Ukrajine záležalo, ale preto, že by sa zahanbili na medzinárodnom poli“, povedal Sikorski.

A že nikto o Trumpovi nevie, čo urobí, ale že „ľudia okolo neho tvrdia, že bude vydierať Putina väčšou eskaláciou, aby pristúpil k vyššie uvedeným dohodám, poznamenal poľský minister zahraničných vecí.

Američanom bola žiara výbuchu Nord Streamu jasná

V predmetnom telefonickom rozhovore Sikorski hovorí napríklad aj o tom, že USA vopred vedeli o sabotáži proti plynovodu Nord Stream.

V reakcii na to poľské ministerstvo zahraničných vecí nazvalo nahrávku „ruským propagandistickým odpadom vytvoreným ‚vtipkármi‘ sponzorovaným bezpečnostnými službami“. Uviedla tiež, že tento telefonický rozhovor sa uskutočnil pred niekoľkými mesiacmi a že bol zverejnený dnes, cielene počas návštevy ministra zahraničných vecí USA v Poľsku.

Vtipu na čele poľskej diplomacie sa zasmial aj bývalý poslanec Európskeho parlamentu Jan Zahradil (ODS): „Russian ‚vloggers‘ Vovan a Lexus, ktorí už trollovali množstvo politikov, tentoraz dobehli poľského ministra zahraničných vecí Sikorského. Volali ho ako ukrajinský exprezident Porošenko,“ poznamenal a poukázal na niekoľko ďalších zaujímavých vyhlásení, ktoré v rozhovore predniesol poľský minister.

Sikorski okrem iného povedal, že Poľsko chce vrátiť ukrajinských utečencov do boja, ale nechce, aby opäť utiekli. Vyjadril sa aj k americkým jadrovým zbraniam na poľskom území a povedal, že Poľsko ich tam v skutočnosti nechce, pretože nebudú jeho.

Súvisiace články

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najčítanejšie