štvrtok, 19 septembra, 2024
HomeZo zahraničiaHON NA TRUMPA NESKONČIL. MÁME TU ĎALŠIEHO "PODIVÍNA"

HON NA TRUMPA NESKONČIL. MÁME TU ĎALŠIEHO „PODIVÍNA“

Pokúsil sa naverbovať Afgancov pre Ukrajinu, chcel vypáliť Kremeľ a objavil sa v propagačnom videu. To je asi tá najohavnejšia vec, aká sa vie o Ryanovi Wesley Routhovi, ktorého zadržali, pretože sa skrýval s puškou v kríkoch pri golfovom ihrisku, kde práve hral golf prezidentský kandidát Donald Trump, Ale 58-ročný Američan má na svojom konte viac. Okrem iného aj stret s políciou.

Prešli dva mesiace a opäť sa niekto pokúsil zavraždiť amerického prezidentského kandidáta Donalda Trumpa. Ani tentoraz pokus nevyšiel, ale zásah štátnych síl bol tentokrát oveľa profesionálnejší, ako uvádzajú parlamentnilisty.cz.

Podľa CNN sa pokus o atentát odohral na golfovom ihrisku na Floride. Na údajného útočníka vystrelili agenti americkej tajnej služby, keď zbadali hlaveň pištole trčiacu z kríkov na okraji golfového ihriska. Agenti sú podľa miestneho šerifa súčasťou tímu, ktorý ide o jednu alebo dve jamky dopredu, aby zaistil Trumpovu bezpečnosť. Útočník bol vraj 275 až 450 metrov od Trumpa.

Násilník so slabosťou pre Ukrajinu si tentokrát ani neškrtol

Z miesta činu ušiel v aute, ktoré si všimol svedok, a kontaktoval políciu. „Hej, videl som chlapíka, ktorý vybehol z kríkov, nasadol do čierneho Nissanu a odfotil auto a nápisy,“ šerif opísal, čo im povedal svedok, takže práca bola pre políciu veľmi jednoduchá. Podozrivý bol čoskoro zadržaný a počas zatýkania a zadržiavania nevypovedal. Podľa troch zdrojov CNN je podozrivým Ryan Wesley Routh, 58-ročný majiteľ malej stavebnej firmy. Ako zbraň mal mať vraj automatickú verziu Kalašnikov s optikou.

Ryan Wesley Routh / Zdroj: Youtube

Nepripomína Vám to niečo? Pseudodemkracia po americky

Podľa CNN to bol aj prívrženec Ukrajiny. Podľa príspevkov na sociálnych sieťach veril, že ak Trump vyhrá, USA už nebudú demokratické. Osoba údajne podporovala Trumpa v roku 2016, ale postupne voči prezidentovi zatrpkla a v roku 2020 napísala, že „by bol rád, keby bol preč. Na kampaň daroval demokratom viac ako 100 dolárov (2 265 – bankovka CZK).

Ukrajinofil a rusofób ako vyšitý

Routh je podľa príspevkov oddaným zástancom Ukrajiny. „Som ochotný letieť do Krakova, kráčať k hraniciam s Ukrajinou, prihlásiť sa, bojovať a zomrieť, uviedol“. Uviedol tiež, že „Kremeľ musí zhorieť“. Na svojom facebookovom profile potom povzbudzoval tých, ktorí sa dobrovoľne prihlásili do ukrajinskej armády. Vo víchrici postov sa napríklad pokúšal naverbovať Afgancov a vydával sa za neoficiálneho predstaviteľa ukrajinskej vlády. „Afganskí vojaci – Ukrajina má záujem o 3000 vojakov, takže potrebujem, aby mi každý vojak, ktorý má pas, poslal kópiu svojho pasu na odoslanie na Ukrajinu, povedal“. Jeden zákazník, nespokojný s prácou, ktorú Routhova spoločnosť vykonala, opäť povedal, že Routh mu povedal, že odišiel na Ukrajinu bojovať proti Rusku. 

Routh mal navyše problémy so zákonom v roku 2002, keď mal po zatknutí políciou siahnuť po zbrani a následne sa zabarikádoval.

Ako zistili priaznivci Donalda Trumpa, Routh sa objavil na videu na podporu práporu Azov, keď v roku 2022 došlo k obliehaniu Mariupolu a komplexu Azovstal. Video je súčasťou vtedajšej propagandy, ktorá požadovala vytvorenie koridoru pre civilistov a vojakov v Azovstale. Ale Routh vo videu len bliká a nič nehovorí.

To, že sa objavil na propagačnom videu, má Routh spoločné s jeho predchodcom Thomasom Crooksom, ktorý sa stal osudným pre atentát na Trumpa. Crooks účinkoval vo videu medzinárodnej investičnej spoločnosti BlackRock.

Súvisiace články

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najčítanejšie