piatok, 20 septembra, 2024
HomeKuriozityNad libanonským nebom zúri Chammurapiho hnev. Napätie graduje

Nad libanonským nebom zúri Chammurapiho hnev. Napätie graduje

Pri piatokovom útoku na Bejrút zahynulo osem ľudí a 59 bolo zranených. Informovalo o tom podľa agentúry Reuters a AP libanonské ministerstvo zdravotníctva. Viac bezpečnostných zdrojov uviedlo, že pri tom zomrel veliteľ operácií Hizballáhu Ibrahim Akil, druhý najvyšší predstaviteľ vo vojenskej hierarchii Hizballáhu, uvádza agentúra AFP. Najvyšší veliteľ Fuad Shukr bol zabitý izraelským útokom na Bejrút v júli, informuje portál ceskenoviny.cz.

Izraelská armáda tvrdí, že zabila Akila a asi tucet ďalších popredných veliteľov Hizballáhu. Podľa nej pripravili „plán obsadenia Galiley“. Tento názov znamená oblasť na severe Izraela. Podľa armády išlo o plán, ktorý by pripomínal teroristický útok z minulého 7. októbra, uskutočnený palestínskym teroristickým hnutím Hamas, napísal Times of Israel. Podľa hovorcu armády mali zabití členovia Hizballáhu na starosti odpaľovanie rakiet na izraelské územie.

„Cieľom izraelského útoku bol veliteľ ozbrojených síl Radvan Ibrahim Akil, ktorý bol zabitý,“, uviedol zdroj AFP. Smrť Akíla agentúre Reuters potvrdili aj ďalšie dva zdroje. Akíl podľa nich zomrel pri rokovaniach s ďalšími predstaviteľmi Radvánskych síl.

„Séria aktov v novej fáze (vojny) bude pokračovať, až do dosiahnutia nášho cieľa – bezpečného návratu obyvateľstva na severe (Izrael) do ich domovov“, povedal izraelský minister obrany Joav Galant. „Naše ciele sú jasné a naše činy hovoria samy za seba“, vyhlásil izraelský premiér Benjamin Netanjahu.

Po izraelskom útoku vrie v žilách Hamasu krv

Dnešný útok na Bejrút označil palestínsky Hamas za násilnú a teroristickú agresiu. Útok odsúdilo aj iránske veľvyslanectvo v Bejrúte, ktoré ho označilo za „izraelské šialenstvo a aroganciu, ktoré prekročilo všetky hranice“.

Akila figuroval na americkom zozname hľadaných osôb s hlásenou odmenou sedem miliónov dolárov za údajnú účasť na dvoch atentátoch v Bejrúte na veľvyslanectve USA a základni americkej námornej pechoty. Pri oboch útokoch v roku 1983 zomrelo viac ako 300 ľudí.

Svedkovia agentúry Reuters počuli v momente dnešného útoku hluk lietadiel nad mestom a nad postihnutou oblasťou videli oblak dymu. K útoku došlo podľa zdrojov a svedkov agentúry Reuters na južnom predmestí Dahija, bašte šiitského hnutia podporovaného Iránom. Miestna televízia Al Jadid priniesla zo scény zábery zuhoľnatených áut a troskami posiatych ulíc.

„V tejto chvíli nedochádza k žiadnej zmene obranných pokynov z veliteľstva domáceho frontu“, uviedla už skôr izraelská armáda s tým, že je pripravená na všetky možné útočné a obranné scenáre.

Incident predstavuje ďalšiu eskaláciu napätia po výbuchoch komunikačných zariadení tisícov členov Hizballáhu, ako aj po masívnych cezhraničných útokoch medzi Izraelom a Hizballáhom tento týždeň. Podľa agentúry AFP ide od vlaňajšieho októbra, keď na libanonsko-izraelskej hranici vypukol súčasný konflikt, o tretí úder na území libanonského hlavného mesta, ku ktorému si Izrael nárokoval alebo ktorý sa mu pripisuje. Hizballáh podniká útoky na Izrael v solidarite s palestínskym teroristickým hnutím Hamas, ktoré čelí izraelskej ofenzíve v pásme Gazy ako odvetu za krvavý útok Hamasu na južný Izrael v októbri minulého roka.

Hizballáh vracia úder. V Libanone stúpa napätie

Hizballáh vypálil dnes popoludní z južného Libanonu 150 rakiet na ciele v severnom Izraeli. Útoky prišli v troch vlnách a boli zamerané na sedem rôznych cieľov, uvádzajú tlačové agentúry s odvolaním sa na izraelskú armádu a médiá a vyhlásenia libanonského šiitského hnutia. Izraelská záchranná služba uviedla, že nemá žiadne okamžité správy o žiadnych obetiach. Zatiaľ posledná vlna útokov z Libanonu prišla po tom, čo Izrael vo štvrtok večer spustil zjavne najťažšie nálety na pozície Hizballáhu podporované Iránom za takmer rok cezhraničného konfliktu.

Podľa agentúry AP Hizballáh dnes oznámil, že raketami typu Kaťuša zaútočil na sedem rôznych cieľov na izraelskom území pozdĺž libanonskej hranice vrátane niekoľkých základní protivzdušnej obrany alebo veliteľstva obrnenej brigády, o ktorej tvrdí, že ju zasiahla prvýkrát. Dodal, že poslal rakety ako odvetu za izraelské útoky na dediny a domy v južnom Libanone.

Izraelské vzdušné sily dnes zasiahli najmenej tri dediny v južnom Libanone, uviedli libanonské bezpečnostné zdroje pre agentúru Reuters. Izraelská armáda tvrdí, že sa zameriavala na budovy používané členmi Hizballáhu.

Vo štvrtok večer armáda uviedla, že jej lietadlá zasiahli približne sto raketometov, pozostávajúcich z asi tisícky barelov, za viac ako dve hodiny a asi 50 náletov na ciele Hizballáhu v južnom Libanone, ktoré boli pripravené na okamžitú paľbu na izraelské územie. Libanonské bezpečnostné zdroje agentúry Reuters označili tieto izraelské útoky za najintenzívnejšie za posledný rok.

OSN žiada zmier. Budú jej žiadosti vypočuté?

Dočasná misia Organizácie Spojených národov v Libanone (UNIFIL) dnes ráno vyzvala na okamžité zmiernenie napätia a nepriateľských akcií na libanonsko-izraelskej hranici, ktoré sa podľa nich za posledných 12 hodín „výrazne zintenzívnili“.

Súčasný konflikt medzi Izraelom a šiitským hnutím Hizballáh, ktorý sa rozhorel vlani v októbri po vypuknutí vojny v pásme Gazy, nabral tento týždeň mimoriadnu dynamiku po bezprecedentnom útoku na členov Hizballáhu prostredníctvom výbuchov ich komunikačných zariadení. Najmenej 37 ľudí zahynulo a zhruba 3500 ďalších utrpelo zranenia, stovky z nich vážne, pri výbuchoch pagerov a rádií v utorok a stredu. Izrael sa k útoku neprihlásil, no Hizballáh mu ho pripisuje. Líder hnutia Hasan Nasralláh pohrozil vo štvrtok odvetou židovskému štátu; zároveň vyhlásil, že Izrael prekročil všetky hranice a de facto vyhlásil vojnu Hizballáhu. Dnešná salva rakiet vypálených na Izrael bola v porovnaní s inými útokmi masívnejšia, poznamenala agentúra AP.

Súvisiace články

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najčítanejšie