pondelok, 7 apríla, 2025
HomeKuriozityDobré rady aké vajcia kupovať a ako ich správne skladovať aby vám vydržali...

Dobré rady aké vajcia kupovať a ako ich správne skladovať aby vám vydržali dlho čerstvé?

Veľká noc už nezadržateľne klope na dvere a to znamená, že gazdinky sa už hotujú na pečenie všakovakých dobrôt. To je spojené s nákupom väčšieho množstva vajíčok, preto by ste mali vedieť ako ich správne skladovať, aby vydržali čo najdlhšie.

Mnohé gazdinky sledujú aj to, aké vajíčka kupujú, teda či sú slovenské alebo zahraničné, z akého chovu sú a tiež akú majú podľa označenia veľkosť. A to nie každá ovláda, rovnako ako ich správne uložiť aby vydržali čerstvé čo najdlhšie. Celé surové vajcia v neporušenej škrupine vydržia dobre uložené v chladničke tri až päť týždňov.

Ako sa označujú vajcia?

Pri výbere vajec v obchode treba venovať pozornosť kódu na ich obale. To s označením 0 pochádza z ekologického hospodárstva, 1 označuje, že vajce je od nosnice z voľného výbehu, 2 prislúcha vajciam od nosníc chovaných v halách a 3 znamená, že nosnica je chovaná v klietke. Za týmto označení nasledujú dve písmená, ktoré udávajú krajinu pôvodu.

Viete ako je to s označovaním veľkosti vajec? Tie s písmenom „S“ sú vajcia do 53 gr, „M“ do 63 gr, „L“ do 73 gr a „XL“ sú také, ktoré vážia viac ako 73 gr. A poďme na ďalšie označenia: Trieda „A“ patrí pre čerstvé vajcia určené na konzumáciu, trieda „B“ druhú triedu alebo konzervované vajcia a C – vajcia vyradené, teda určené pre potravinársky priemysel.

Kvalitné vajcia spoznáte aj podľa farby žĺtka, to však zistíte až po rozbití ich škrupiny, čo býva častokrát už neskoro. Čím sýtejšiu žltá až oranžovú farbu má žĺtko, tým je lepšie. Škrupina by mala byť matná a drsná.

Veľmi dôležité je skladovanie

A ako teda skladovať vajíčka, aby zostali čo najdlhšie čerstvé? V obchode zvyčajne ukladajú vajcia aj na rozličné police, no doma by sme takto robiť nemali, lebo tým znížime ich trvanlivosť. V obchode totiž takto ležia vajcia iba niekoľko dní, kým doma to môže byť aj niekoľko týždňov. Je preto bezpečnejšie skladovať ich v chladničke. Ani to ale nie je také jednoduché.

Gazdinky by si mali pamätať, že vajcia by nemali umiestňovať na poličky na dverách chladničky. Tie totiž pre ne neposkytujú vhodné miesto, lebo vajíčka potrebujú stálu teplotu a častým otváraním dverí chladničky ich vystavujete kolísaniu teploty, čo skracuje ich trvanlivosť. Nezabudnite, že vajcia absorbujú pachy, takže ich neskladujte v blízkosti silne aromatických potravín ako cibuľa alebo cesnak.

Kam ich dať do chladničky?

Ideálnym miestom pre vajíčka je zadná časť strednej police chladničky, kde je teplota najstabilnejšia. Vajíčka by tam mali byť uložené v pôvodnom obale. Ale pozor! Pred uskladnením ich nikdy neumývajte, pretože škrupina je prirodzene porézna a voda by mohla preniesť baktérie do vnútra vajca.

Ak nemáte miesto v chladničke, kde by ste vajíčka mohli uložiť, vyberajte si na to miestnosti, v ktorých je chladnejšie ako v dome. Môže to byť napríklad pivnica alebo komora. Dôležité je, aby tam teplota neprekročila 20 °C. Pri skladovaní vajec mimo chladničky ich chráňte pred priamym slnečným svetlom a výkyvmi teploty. Dôležité je i to, aby boli vajcia uložené špicatým koncom nadol, čo pomáha udržať žĺtok v strede a predlžuje ich čerstvosť.

Súvisiace články

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najčítanejšie