utorok, 15 apríla, 2025
HomeZ domovaV Brutoch ako v rozprávke: Jahody začali zbierať už v týchto dňoch a zber potrvá do...

V Brutoch ako v rozprávke: Jahody začali zbierať už v týchto dňoch a zber potrvá do konca novembra

Ako v rozprávke O 12-tich mesiačikoch. Presne tak sa môžu cítiť všetci tí, ktorí si prídu natrhať prvé tohtoročné jahody. A vôbec to nie je provoaprílový žart, ale skutočnosť.

Príroda sa naozaj mení. Veď kedy naši rodičia či starí rodičia chyrovali, aby si šli natrhať čerstvé jahody už v apríli? Zrejme by to bolo pre nich naozaj ako z rozprávky. V malej dedinke na juhozápade Slovenska s čosi viac ako 600 obyvateľmi sa však rozprávka stala skutočnosťou.  

Sezóna trvá takmer osem mesiacov

Krásne červené a sladké jahody sú skôr spájané s koncom jari a začiatkom leta, v Brutoch neďaleko Nových Zámkov sú však skutočnosťou už teraz, v polovici apríla. Vďaka moderným smart technológiám sa tu totiž začal prvý tohtoročný zber jahôd. „Vieme si zvlhčovať vzduch. Máme nainštalované rôzne rosiče, dokážeme chladiť strechu s vodou. Rastline dokážeme namiešať správnejšiu receptúru ako vonku v prírode,“ povedal pre STVR riaditeľ farmy Peter Kelemen.

Ich sezóna zberu trvá takmer osem mesiacov a za ten čas dokážu vyprodukovať 300 ton ovocia. „Koncom decembra si chystáme celý skleník na pestovanie a v prvý januárový týždeň už bola celá produkcia zasadená. Keďže celý tento proces od začiatku až po prvý zber trvá nejakých 90 dní, dnes už dokážeme oberať sladké jahody,“ teší sa riaditeľ farmy.

Pomáha príroda i moderné technológie

Farma využíva centrálny smart systém, ktorý cez mobilný telefón riadi všetky procesy v skleníku – od závlahy cez teplotu až po otváranie okien. Pri pestovaní sa nespoliehajú len na moderné technológie, ale aj na prírodu. Opeľovanie im zásadne zabezpečujú čmeliaky, ktoré sa používajú výhradne v skleníkovom hospodárstve.  

„Z celej plochy skleníka zachytávame dažďovú vodu, ktorú následne využívame na zalievanie. Tiež sme sa už pokúsili aj využiť jednu rašelinu viackrát,“ doplnil agronóm farmy Daniel Hološka. Zber potrvá až do konca novembra – čo znamená, že čerstvé slovenské jahody môžeme mať na stole takmer počas celého roka.

„Jahody zbierame od pol siedmej rána približne do obeda. Následne sú zabalené a okolo piatej odchádza kamión od nás do depa, odkiaľ sa už jahody distribuujú ďalej do predajní. Čiže trvá asi 12 hodín než prídu do obchodov,“ vysvetlil na záver Hološka.

Súvisiace články

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najčítanejšie