piatok, 18 apríla, 2025
HomeZ domovaViete ako usporiť na používaní chladničky a mrazničky? Nie? Tak potom si prečítajte...

Viete ako usporiť na používaní chladničky a mrazničky? Nie? Tak potom si prečítajte týchto pár rád

Prakticky stále sa zvyšujúce ceny energií nútia Slovákov šetriť, kde sa dá. Štát im síce pomáha dotáciami, pre mnohých, ktorí žijú doslova z ruky do úst, však nestačí ani to.

Určite i vy ste sa preto zamýšľali nad tým, kde sa dá ušetriť napríklad na elektrickej energii. Vypínanie svetiel či niektorých elektrických spotrebičov na noc síce čo-to pomôže, ale čo s takými, ktoré idú nonstop, ako chladnička či mraznička?

Spotreba závisí od viacerých faktorov

Práve nesprávne používanie chladničky či mrazničky môže viesť v dlhodobom horizonte k vysokým nákladom. Tie sa síce znížia s tým, ako energetickú triedu tento spotrebič má, mnohí ale doma majú staršie, teda menej úsporné typy. Treba si uvedomiť aj to, že výkon a spotreba chladničky či mrazničky závisia od viacerých faktorov, vrátane technického stavu, miesta, kde sa nachádza, ako aj toho, ako veľmi je naplnená, či ako často a dlho zostávajú jej dvere otvorené.

Viac o tomto probléme informuje portál techbyte.sk, podľa ktorého je práve zaplnenie vnútorného priestoru týchto spotrebičov jedným z často prehliadaných aspektov. Keď je napríklad chladnička poloprázdna, musí chladiť väčšie množstvo vzduchu, čím sa zvyšuje jej energetická (aj finančná) náročnosť. A naopak, ak je naplnená potravinami, tie pomáhajú stabilizovať vnútornú teplotu, teda fungujú ako akumulátor chladu.

Plná chladnička je lepšia ako poloprázdna

Odborníci vám pri poloprázdnej chladničke odporúčajú jednoduché a lacné riešenie. Voľný priestor vyplňte napríklad fľašami s vodou, ktoré sa postupne vychladia, a pomôžu tak udržať nízku teplotu. Obzvlášť pri otváraní dverí. Ďalšou veľkou chybou je vkladanie horúcich alebo iba mierne vychladených jedál do chladničky. Takéto narábanie spôsobuje zvýšenie vnútornej teploty, a teda aj vyššiu záťaž pre chladiaci systém, ktorý musí prepnúť na vyšší výkon.

A výsledok? Zvýšená spotreba elektriny, v horšom prípade aj zrýchlené kazenie ostatných potravín v dôsledku dočasného oteplenia vnútorného vzduchu. Pozor treba dať prakticky na každé otváranie dverí na chladničke, pri ktorom sa do vnútra vpustí teplý vzduch z miestnosti, čo znova núti chladiaci systém pracovať na plné obrátky. Časté a najmä dlhé otváranie dverí, napríklad pri dlhom rozmýšľaní nad tým, čo chceme z chladničky vybrať von. Takto si môže výrazne navýšiť energetickú spotrebu, a tým pádom aj faktúry za elektrinu.

Chladný kút ušetrí viac energie

Často zanedbávaným faktorom je aj to, kde presne sa chladnička nachádza, čo tiež vplýva na spotrebu elektrickej energie. Ak sa teda chladnička nachádza v blízkosti zdrojov tepla, napríklad vedľa radiátora, rúry, sporáka, alebo ak na ňu celý deň svieti slnko, musí vyvinúť omnoho väčšie úsilie na udržiavanie nízkej teploty. Toto vedie nielen k väčšej spotrebe energie, ale aj k rýchlejšiemu opotrebeniu spotrebiča.

Ideálnym riešením je preto umiestniť chladničku do najchladnejšieho kuchynského kúta, respektíve mimo dosahu priamo slnka a ďalších tepelných zdrojov. Mylná je aj predstava, že čím nižšiu teplotu na chladničke nastavíte, tým dlhšie v nej potraviny vydržia. Realita je však taká, že to nepomáhal ale príliš nízka teplota zbytočne zvyšuje spotrebu energie. Odborníci preto radia nastaviť teplotu v chladničke v rozmedzí 4 až 7 °C, ideálne okolo 5 °C.

Pozor na hromadenie námrazy v mrazničke

Pozor dávajte aj na to, že chladničku nestačí len správne nastaviť, ale treba ju aj pravidelne čistiť a udržiavať. Prach a nečistoty na zadnej mriežke či kondenzátore môžu totiž výrazne obmedziť prúdenie vzduchu, čo vedie k prehrievaniu zariadenia, a to k zvýšenej spotrebe a skrátenej životnosti spotrebiča. Zadnú časť chladničky by ste mali preto očistiť aspoň raz za pár mesiacov, najmä ak bývate v prašnom prostredí alebo ak chladničku využívate naozaj intenzívne.

A ako je to u mrazničiek? Tie by mali byť v ideálnom prípade nastavené na asi -18 °C. Pri týchto teplotách sa potraviny bezpečne uchovávajú bez zbytočnej nadspotreby energie. U nich si je potrebné všímať si aj tvorbu námrazy. Ak sa na stenách začne hromadiť hrubá vrstva ľadu, chladiaci systém musí pracovať viac, aby dosiahol požadovanú teplotu. Odporúča sa preto odmrazovať mrazničku aspoň raz alebo dvakrát ročne.

Prístrojom treba venovať viac pozornosti

Prirodzene, pokiaľ nie je vybavená systémom automatického odmrazovania. Námraza totiž môže zvyšovať spotrebu energie aj o desiatky percent, takže jej pravidelné odstraňovanie môže výrazne znížiť účty.

I keď sa vám môže zdať, že ide o drobnosti, ich kombinovaný účinok je značný. A čo je najlepšie, nejde o žiadne drahé investície ani technické zásahy. Stačí len venovať trochu pozornosti tomu, ako oba prístroje používate. Zrejme bude milo prekvapení, ako sa výsledky veľmi rýchlo prejavia aj na vašom rozpočte.

Súvisiace články

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najčítanejšie