štvrtok, 19 septembra, 2024
HomeZ domovaMDŽ nie je len o povädnutých karafiátoch a potrundžených robotníkoch

MDŽ nie je len o povädnutých karafiátoch a potrundžených robotníkoch

Včerajší dátum (8. marec) si ako sviatok všetkých žien pripomenula aj Matica slovenská.

Medzinárodný deň žien pripadajúci každoročne na 8. marec, je medzinárodne uznávaný sviatok stanovený OSN k výročiu štrajku 40 000 newyorských krajčírok v roku 1908. Tieto bojovali za zrušenie desaťhodinového pracovného času, proti nízkym mzdám a zlým pracovným podmienkam.

Matica slovenská vyhlásila rok 2024 za „Rok slovenských žien v národnom hnutí“. Je to jednoznačne preto, lebo v našich dejinách mnohé ženy hrali významnú úlohu a ich práca výrazne vyplývala na slovenské národné hnutie. Či už to bolo v literatúre, vede alebo umení. Bez žien si nevieme predstaviť ani dnešnú Maticu slovenskú, keďže v našom hnutí máme veľa šikovných členiek dobrovoľníčok ale aj pracovníčok.

Pri príležitosti Medzinárodného dňa žien by sme Vám radi vyjadrili úprimnú úctu, uznanie a vďačnosť. Ste neoddeliteľnou súčasťou našej spoločnosti a zohrávate v nej dôležitú úlohu. Vážime si Vašu silu, odhodlanie a múdrosť. Obdivujeme to, ako zvládate viacero úloh naraz a s ľahkosťou dokážete skĺbiť rodinné povinnosti s kariérou a prácu v národnom hnutí.

Pri tejto príležitosti by sme Vám radi popriali veľa zdravia, šťastia, lásky a úspechov vo Vašom osobnom aj pracovnom živote. Dovoľte nám, aby som Vám všetkým, milé ženy, vyslovil úprimné poďakovanie za všetko, čo robíte.

Majte krásny nielen tento ale aj všetky ostatné dni.

Zdroj: Facebook Matica Slovenská

Súvisiace články

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najčítanejšie