štvrtok, 19 septembra, 2024
HomeKuriozityDedinka na Považí sa pýši hneď dvoma slovenskými rekordmi

Dedinka na Považí sa pýši hneď dvoma slovenskými rekordmi

Horovce sú malá dedinka pri Púchove. To vedia mnohí. Málokto však vie, že táto obec je zhruba mesiac držiteľkou dvoch slovenských rekordov. Jeden je už staršieho dáta a je to slovenský znak vytvorený výsadbou stromov v teréne. Ten novší má zhruba mesiac a zaslúžila sa oň dlhokánska, 21 metrov dlhá tlačenka. Vlastne ani nie tak ona, ako desiatky rúk, ktoré ju vytvorili.

Tisíce stromov a slovenský znak

Štátny znak, ktorý v Horovciach začali budovať pred zhruba 13-timi rokmi, tvorí 62-tisíc stromov.

„Mnohí ľudia, ktorí vidia ten letecký záber si myslia, že stromy, ktoré znak tvoria sú do takejto podoby vyrúbané. To je ale mylná predstava. Ide o stovky druhov drevín, ktoré sú vyskladané, aby znak tvorili aj farebne,“ povedala starostka obce Erika Staňová.

Dnes sa okolo znaku môžete prejsť aj po unikátnom náučnom turistickom chodníku, ktorý meria 2222 metrov. Samotný štátny znak má rozmery 216 x 276 metrov a vysadený je na takmer desaťhektárovej parcele Borovina 2, ktorá kedysi slúžila, ako pasienok.

Jeden zo slovenských rekordov v Horovciach / Facebook: Pavel Kapusta

Tlačenka od turistov Ostrá hora Horovce z roka na rok rastie

Horovskí turisti už niekoľko rokov prekonávajú vlastný rekord. Pred rokom ich tlačenka merala 15 metrov a rok pred tým o päť metrov menej.

„Varili sme ju v šiestich parákoch. Použili sme 16,5 kilogramu bravčovej kože, 10 kilogramov bravčového jazyka, 2,5 kilogramu hovädzieho jazyka, 64 kilogramov zadného stehna a 24 kilogramov bravčových nôh,“ povedal Branislav Cibik o tej tohoročnej. Tá aktuálna vážila cez sto kilogramov, merala 21,6 metra a podieľalo sa na nej 13 ľudí.

Chcú ju stometrovú

„Ale zrejme to na budúci rok nebude. To by sme chceli robiť len obyčajné tlačenky, aby ľudia videli, že aj to vieme,“ hovorí so smiechom Cibik o plánoch do budúcnosti. Limitujú ich aj financie, veď len zadné stehno ich vyšlo na stovky eur.

Ohrozený rekord

Už pri tvorení „nekonečnej“ tlačenky to vyzeralo na problém – vrecko sa pretrhlo a tak museli urobiť potrebné opatrenia.

„To sme museli vymyslieť, lebo inak by to bol rekord, ale len preto, že mala viac ako 15 metrov, teda viac ako predchádzajúci rok. Mali sme však veľa mäsa a nakoniec sa podarilo,“ upresnil Cibik. Na dĺžku tlačenka merala 21,6 metra, vážila sto kilogramov a na príprave sa podieľalo 13 ľudí.

Bude aj v knihe rekordov

„Na plnenie použili rekordmani plastový obal. Platnosť nového slovenského rekordu potvrdili na mieste pokusu dvaja svedkovia. Degustácia tlačenky tiež dopadla na výbornú,“ uzavrel I. Svítok.

Zdroj: Pluska / Facebook

Súvisiace články

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najčítanejšie