štvrtok, 19 septembra, 2024
HomeKuriozityAko sa za 75 posledných rokov vo svete zbrojilo

Ako sa za 75 posledných rokov vo svete zbrojilo

Facebooková stránka VGraphs ponúka užívateľom tejto siete rôzne časozberné údaje. Tentokrát si „posvietili“ na najväčších producentov a vývozcov zbraní od roku 1950.

Dvadsiate storočie

Päťdesiate roky

V roku 1951 rebríčku „kraľovala“ trojica krajín Sovietsky zväz (ZSSR), Veľká Británia a USA. Československo (ČSSR) bolo pred Nórskom na deviatom mieste. O päť rokov neskôr USA „predbehli ZSSR a Britániu. ČSSR sa dostalo na štvrtú priečku a tak to bolo do roku 1961.

Šesťdesiate roky

V roku 1961 sa pred ČSSR dostali Francúzsko a Švajčiarsko. Prvé tri priečky si dlhodobo „striedajú“ USA, ZSSR a Británia. V roku 1969 Švajčiarov v smutnom rebríčku „nahradili“ západní Nemci.

Sedemdesiate roky

Stále „zúri“ studená vojna, prvé tri priečky v zbrojacich pretekoch sa zmenili – na tretie miesto sa v roku 1972 sa „prezbrojili“ Francúzi. Britániu odsunuli na štvrté, Západné Nemecko na piate miesto a pred ČSSR sa objavuje Čína. Už v roku 1978 sa ČSSR „šplhá“ na šieste miesto. V rebríčku okrem toho figurujú aj Izrael, Brazíliu, či Španielsko

Osemdesiate roky

V roku 1981 sa Československo hýbe na siedmej priečke, prvú trojku si „striedajú“ Francúzi, Američania a Sovieti. V roku 1989 sa do prvej trojky vracia Británia, pred ČSSR sú okrem Francúzov západní Nemci, Číňania. V rebríčku pätnástich nájdete Holandsko, Poľsko, objavuje sa aj Irak.

Deväťdesiate roky

V roku 1992 ďaleko najviac zbroja USA. Na grafe v prvej trojke figuruje aj Rusko, či Nemecko – už ako jeden štát. Česko-Slovensko klesá. O šesť rokov neskôr v zbrojení stále vedú USA, hoci studená vojna sa dávno skončila. Na druhú priečku sa prepracovalo Francúzsko, tretie je Rusko. Česko predbehli krajiny, ako Izrael, Španielsko a objavuje sa aj náš východný sused, Ukrajina.

Dvadsiateprvé storočie

Ešte vás nenudím prvými priečkami? No tak budem pokračovať. Čísla sú však už ďaleko vyrovnanejšie. Stále jednoznačne najviac zbrojí USA, produkcia Ruska je oproti nim zhruba o tretinu nižšia. Na tretej priečke sa drží Británia, stúpajú Izrael a Švédsko. Česko sa v prvej pätnástke stále drží. Hneď za Čínou je aj Ukrajina.

V roku 2010 už Česko v rebríčku nenájdete, zato sa tam zjavuje Južná Afrika.  Treba pripomínať, že „vedú“ USA a za nimi Rusko? Zaujímavý je rok 2014. Rusko sa pomaličky doťahuje na USA, vzmáha sa Čína na tretej priečke. Na ďalších sú Francúzsko, Veľká Británia, Nemecko Taliansko a Ukrajina.

Tá v roku 2020 klesla „až“ na 16-tu priečku. V roku 2023 sa v rebríčku ukazuje už aj Slovensko a to za Iránom.

Zdroj: Facebook

Súvisiace články

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najčítanejšie