štvrtok, 19 septembra, 2024
HomeKuriozityKrížom-krážom po Slovensku: Šariš

Krížom-krážom po Slovensku: Šariš

Šariš bola v minulosti stolica a župa Uhorského kráľovstva, nakrátko aj Česko-Slovenska. V súčasnosti patrí z väčšej časti do Prešovského, z menšej aj do Košického kraja. Na západe susedí so Spišom, na juhu s Abovom, na východe so Zemplínom a severný okraj regiónu tvorí štátnu hranicu s Poľskom. Medzi významné rieky patrí Torysa, Topľa, Sekčov a v južnej časti Hornád. Najvyšším vrchom regiónu je Čierna Hora v Levočských vrchoch. Toľko faktografia. Tá nás však až tak nezaujíma, veď ju ponúka každá encyklopédia. Ak sa však do tohto kraja chystáte, mohli by ste vedieť, že aj tu nájdete kopec atraktívnych miest.

Šarišská hradná cesta

Tento projekt v okolí Prešova tvorí 17 hradov, 4 hradiská, 65 kaštieľov a kúrií a 3 mestské opevnenia. Bodoň; Medzianky; Zborov; Kamenica; Hanigovský / Nový hrad; Šariš; Kapušiansky hrad; Soľnohrad / Zbojnícky; Šebeš; Lipovský; Obišovský; Plaveč a zaniknuté hrady Kysak; Brezovička; Brezovica; Sokoľ a Lipovec.

Hrad Kamenica

Kút Slovenska bohatý na UNESCO pamiatky

Okrem mestskej pamiatkovej rezervácie Bardejov k charakteristickým pamätihodnostiam Šariša patria aj drevené gréckokatolícke kostolíky. Výnimkou je kostolík v Hervartove, ktorý je rímskokatolícky. Nájdete ich v Hervartove; Bodružali; Brežanoch; Hunkovciach; Korejovciach; Krajnom Čiernom; Ladomirovej, či Nižnom Komárniku.

Chalúpka Deduška Večerníčka

Generácie slovenských detí pri obrazovkách vítala chalúpka, okolo ktorej Deduško Večerníček lampášom zapaľuje hviezdy nad svojou chalúpkou. Jej reálnu predlohu nájdete v dedinke Nová Sedlica v okrese Snina. Je to najvýchodnejšia obec na Slovensku. Malá drevenica je zapísaná na Zozname národných kultúrnych pamiatok. Mimochodom, Nová Sedlica je ideálne východisko na prechádzky do Polonín.

Chalúpka Deduška Večerníčka. Poznávate ju, však?

Poloniny

Možno budete prekvapení, ale názov nemá nič spoločné s blízkosťou Poľska. Odvodený je od názvu jedinečných hrebeňových lúk. Rozprestierajú sa v Bukovských vrchoch a v roku 1997 boli vyhlásené za Národný park. O desať rokov neskôr ich zapísali do zoznamu Svetového prírodného dedičstva UNESCO. Takmer 80 % rozlohy Národného parku Poloniny tvoria lesy. Ak vám niečo hovorí názov Stužický prales, aj ten nájdete práve v tejto lokalite.

Park tmavej oblohy

Až tu, v Parku tmavej oblohy, si uvedomíte, koľko svetelného smogu v noci vidíme. V Poloninách je noc čierno-čierna. Môže za to veľmi nízka hustota osídlenia a teda aj minimum svetelného smogu, ktorý so sebou prináša civilizácia. Astronomické observatórium nájdete medzi Kolonicou a Ladomírovou.

Zdroj obrázkov / Facebook

Súvisiace články

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najčítanejšie