štvrtok, 19 septembra, 2024
HomeZ domovaSviečkovú manifestáciu si Bratislava pripomenie aj dnes

Sviečkovú manifestáciu si Bratislava pripomenie aj dnes

Dvadsiatypiaty marec 1988 bol Veľký piatok, no nebol to voľný deň. Ľudia normálne šli do práce, či školy, doprava premávala v „kladivkovom“ – bežnom grafikone. Zvláštny je tento deň tým, že si pripomíname Sviečkovú manifestáciu. Pamätným dňom sa 25. marec stal pamätným dňom SR sa stal v roku 1993 a v kalendári ho nájdete, ako Deň zápasu za ľudské práva. Dnes od pamätnej Sviečkovej manifestácie uplynie 36 rokov.

Pozrite si Angeliku

Že sa asi niečo deje, vedeli aj ľudia, ktorí nemali potuchy o podrobnostiach, či vôbec o organizácii Sviečkovej manifestácie. Svedčil o tom fakt, že štátna televízia vysielala Angeliku. V piatok popoludní?

Čo sa chystá, vedela ŠtB a polícia. Tí kontrolovali prístupy na bratislavské Hviezdoslavovo námestie a mnohí ľudia sa na demonštráciu dostali cez dvory, pripomína portál regiony.zoznam.

O čo šlo

Veriaci ľudia v ČSSR už v júli 1985 na moravskom Velehrade deklarovali potrebu náboženskej slobody. Na Národnej púti sa podľa niektorých zdrojov zišlo až do 200-tisíc Čechov a Slovákov.

Od novembra 1987 sa začali zbierať podpisy pod petíciu za náboženskú slobodu vo vtedajšej Československej socialistickej republike (ČSSR). Iniciatívu podporilo množstvo známych zahraničných Slovákov, medzi inými aj podpredseda Svetového kongresu Slovákov, hokejista Marián Šťastný. Ten najskôr vyzýval na zhromaždenia pred budovami československých ambasád v zahraničí. Myšlienka zorganizovať zhromaždenie na Slovensku sa zrodila až neskôr.

Stalo sa tak na pravidelnom stretnutí zástupcov tajnej cirkvi v marci 1988 v byte kňaza a disidenta Rudolfa Fibyho. Návrh vyslovil František Mikloško, podujatie podporili politický väzeň a disident Silvester Krčméry a tiež tajne vysvätený biskup Ján Chryzostom Korec.

Zhromaždenie, o ktorom Obvodný národný výbor informoval Mikloško, úrady zakázali. Bezpečnostné zložky sa pripravovali na zásah a v ČSSR bola vyhlásená mimoriadna bezpečnostná situácia.

Veriaci boli na pracoviskách vystavení zastrašovaniu, študenti museli na víkend odcestovať domov a kňazi organizovaní v združení Pacem in terris od účasti na manifestácii ľudí odrádzali. V deň konania bola doprava z centra odklonená a prístup do centra Bratislavy bol blokovaný. Navyše organizátori Mikloško a biskup Korec boli zaistení.

Pokojný priebeh

Pred 18-tou hodinou na Hviezdoslavovo námestie dorazili bezpečnostné zložky s autami a dvoma vodnými delami. Ich zásah sledovali funkcionári z Carltonu.

Polhodinového zhromaždenia sa zúčastnilo do desaťtisíc ľudí so sviečkami v rukách. Aj keď bolo pokojné, policajti zasiahli a snažili sa ľudí vytlačiť obuškami, slzotvorným plynom a keď to nepomáhalo, použili vodné delá.

“Kropiť, kropiť,” znel povel pre policajtov, ktorí obsluhovali vodné delá. Oficiálne bolo zranených 14 ľudí. Predpokladá sa, že nie všetci vyhľadali lekársku pomoc.

Sledovalo to aj zahraničie

Vo Viedni sa v apríli konala schôdzka OBSE, na ktorej delegáti ostro odsúdili konanie štátnych síl v ČSSR. Historici sa zhodujú v názore, že Sviečková manifestácia otvorila cestu k Novembru ’89 a k Nežnej revolúcii.

Zdroj obrázkov: Facebook

Súvisiace články

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najčítanejšie