štvrtok, 19 septembra, 2024
HomeKuriozityMesto pod jednou strechou

Mesto pod jednou strechou

Kondomínium Begich Towers je budova v malom meste Whittier na Aljaške. Známa je tým, že je sídlom takmer celej mestskej populácie. V ňom sú umiestnené takmer všetky mestské verejné zariadenia. Preto je táto budova prezývaná aj „mesto pod jednou strechou“.

Jediným pozemným prístupom do Whittier je 2,5 míle dlhý tunel cez horu, čo z neho robí izolovanú komunitu.

Budova bola premyslene navrhnutá tak, aby chránila svojich obyvateľov pred drsnou aljašskou klímou, vrátane silného vetra a hustého sneženia. Pôvodne vojenský objekt na ochranu pred možnými útokmi z Japonska, bol po zemetrasení v roku 1964 prebudovaný na bývanie kvôli bezpečnosti a praktickosti. Aby ste „prežili“, nemusíte z neho vytiahnuť päty, čo je v kraji, kde v priebehu roka napadne aj 6 m snehu naozaj pohodlné.

Okrem bytov tu nájdete aj poštu, večierku, policajnú stanicu, ambulancie lekárov a mnoho ďalších zariadení patriacich k tomu, čo voláme občianska vybavenosť.

Ako sa v mestečku žije?

„Po druhej svetovej vojne veľa ľudí odišlo, ale až do zemetrasenia, ktoré nastalo v roku 1964, malo mesto veľkú populáciu. Táto katastrofa napáchala veľa škôd, takže veľa ľudí miesto opustilo. Nie sú tu žiadne domy, čiže si nemôžete kúpiť žiadnu nehnuteľnosť, pretože skoro všetko je tu vo vlastníctve železničnej spoločnosti,“ ozrejmila dcéra starostu Janessa.

„Väčšina bytov v tejto budove má svojho vlastníka, no sú tu aj byty na prenájom,“ vysvetlila. Janessa. V tejto oblasti žije len 20 ľudí v jej veku a nemá ani veľa priestoru na randenie. „Všetci sme vyrastali spolu, takže by to bolo trochu zvláštne,“ uzavrela.

Zdroj: Twitter (X) / YouTube

Súvisiace články

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najčítanejšie