štvrtok, 19 septembra, 2024
HomePolitikaĽudí s ŤZP čaká v budúcom roku zmena

Ľudí s ŤZP čaká v budúcom roku zmena

Hoci sa to možno tak nejaví faktom je, že ľudia s ťažkým zdravotným postihnutím tvoria v EÚ vysoké percento obyvateľstva. Súvisí to jednak s tým, že sa dožívame vyššieho veku, ktorý prináša množstvo degeneratívnych ochorení, no svoje robia aj napríklad onkologické ochorenia, invalidizujúce ľudí v nižšom strednom veku. To EÚ primälo k zharmonizovaniu prístupu jednotlivých štátov k ľuďom v tejto skupine. Už onedlho budú môcť využívať štandardizovaný Európsky preukaz pre ťažko zdravotne znevýhodnených občanov a Európsky parkovací preukaz pre osoby so zdravotným postihnutím. O tejto skutočnosti informovalo Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVaR) SR na svojej facebookovej stránke.

„Rovnaké podmienky pre osoby so zdravotným postihnutím (ŤZP) v rámci celej Európskej únie zabezpečí nová Smernica o Európskom preukaze a európskom parkovacom preukaze pre osoby so zdravotným postihnutím,“ informuje ministerstvo s tým, že zmena nás čaká už v budúcom roku.

Držitelia oboch preukazov, ktoré budú vydávané ako vo fyzickej, tak aj v elektronickej forme, získajú jednotný prístup a nezávislosť k poskytovaným službám a ďalším výhodám či osobitným podmienkam, ktoré pre ľudí s ŤZP platia aj v iných európskych štátoch.

Mali by platiť pri využívaní verejnej dopravy, účasti na kultúrnych podujatiach a návštevách múzeí, rekreačných a športových centier, zábavných parkov a ďalších zariadení. Ide napr. o voľné vstupy, prednostné vstupy, využívanie osobnej asistencie, pomôcok a pod. Európsky preukaz pre osoby ŤZP bude podľa MPSVaR slúžiť ako potvrdenie zdravotného postihnutia automaticky vo všetkých krajinách EÚ.

„Držitelia týchto európskych preukazov budú môcť využívať všetky výhody a zvýhodnenia, ktoré ktorákoľvek z členských krajín priznáva zdravotne znevýhodnených občanov na svojom území. Umožní to, aby mal každý občan, ktorý je vo svojej krajine uznaný za ŤZP, rovnaké postavenie a rovnocenný prístup ako domáci ŤZP občan v ktorejkoľvek európskej krajine. Spoločným cieľom týchto preukazov je zlepšiť kvalitu života týchto občanov a zabezpečiť, aby mali rovnaké príležitosti a prístup k základným službám a možnostiam ako ostatní. Týmto krokom im zjednodušíme každodenný život, pretože budú môcť ľahšie cestovať a využívať verejné služby v celej únii,“  uviedol štátny tajomník ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny Branislav Ondruš.

Európsky parkovací preukazu pre ŤZP nahradí dnes existujúci národný formát a zaručí využívanie parkovacích miest a zariadení pre ŤZP naprieč EÚ štátmi, čo zlepšuje pohodlie pri cestovaní a pri každodenných aktivítách.

V platnosti zostanú aj národné preukazy pre ŤZP, ktoré budú naďalej udeľovať vnútroštátne orgány na základe vlastných kritérií.

Zdroj: Facebook MPSVaR

Súvisiace články

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najčítanejšie