štvrtok, 19 septembra, 2024
HomeKuriozityAko sa od roku 1900 vyvíjala produkcia uhlia?

Ako sa od roku 1900 vyvíjala produkcia uhlia?

Dnes sa od jeho ťažby z ekologických dôvodov upúšťa, no nie vždy tomu bolo tak. Facebooková stránka VGraphs vytvorila prehľad krajín, ktoré od roku 1900 ťažili a vyvážali najviac uhlia na svete. Že sa medzi nimi dlho držalo aj Česko-Slovensko asi nikoho neprekvapí.

V roku 1902 bolo Rakúsko-Uhorsko po USA, Británii, Nemecku a Francúzsku piatym najväčším svetovým producentom uhlia, za ním bolo ešte aj Poľsko. V roku 1918 sa monarchia, ktorej súčasťou bolo aj Slovensko, prepadla za ZSSR, Japonsko, či Južnú Afriku.

Po rozpade Rakúsko-Uhorska sa jeden z nástupníckych štátov, Česko-Slovensko zhruba od r. 1920 udržiavalo v prvej desiatke, odkiaľ vypadlo až niekedy okolo r. 1934. Prvé tri priečky si počas tohto obdobia udržiavali USA, Británia, či Nemecko.

Do prvej desiatky sa ČSR vrátila začiatkom 40-tych rokov 20-teho storočia a na 7-10. mieste sa hýbala zhruba do začiatku 80-tych rokov. Prvé priečky si počas tohto obdobia striedali ZSSR, USA a Čína. Nikoho asi neprekvapí, že relatívne vysoko sa cez uhlie „preťažilo“ Poľsko, či Východné Nemecko. Francúzsko, ktoré bolo jedným z vedúcich štátov začiatkom storočia, sa „prepadlo“ až za Kanadu, či Austráliu alebo Indiu.

Po rozpade ZSSR sa v rebríčku okrem Ruska objavujú aj nástupnícke štáty, napríklad Kazachstan, či Ukrajina. Na vrchných priečkach takmer žiadne zmeny – rozloha Číny a USA „nepustia“.

Po rozdelení ČSFR v rebríčku už figuruje len Česká republika, aj tá nie je v prvej desiatke a v roku 2004 ju predbiehajú také krajiny, ako Kolumbia, či Indonézia.

V roku 2020 sa aj na prvých priečkach udiali výraznejšie zmeny – USA „ustúpili“ Indii a Indonézii, aj tie však za Čínou ďaleko zaostávajú.

Súvisiace články

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najčítanejšie