štvrtok, 19 septembra, 2024
HomeZ domovaKrížom-krážom po Slovensku: Gemer

Krížom-krážom po Slovensku: Gemer

V tomto kraji medzi Rožňavou, Rimavskou Sobotou, Dobšinou a na východe Soroškou si prídu na svoje hlavne turisti a milovníci podzemia. A to nemám na mysli len baníctvo, ale aj jaskyne, ktorých je v tomto kúte Slovenska niekoľko. Necháte sa zlákať?

Kúpele Číž

Ak sa na Gemer vyberiete vlakom, možno vás prekvapí, že medzi Jesenským a Tornaľou stojí vlak aj v Číži. Dedinka učupená medzi horami je však známa svojimi liečivými kúpeľami. Ak sa tu aj neubytujete, určite tu strávite dve príjemné hodiny.
Minerálnych prameňov tu vyviera hneď niekoľko. Ten hlavný (Hygiea) sa využíva najmä na pitné kúry. Liečivé kúpele sú napúšťané hlavne z prameňov Themis a Neptun. Hoci to dnes tak nevyzerá, v minulosti sa tu liečili choroby pohybového aparátu a choroby, ktoré vznikli na podklade aterosklerózy.

Facebook / Prírodné jódové KÚPELE ČÍŽ a.s.

Slovenský kras a jaskyne Domica, Dobšinská ľadová jaskyňa a Ochtinská aragonitová jaskyňa

Ak chcete zažiť plavbu po bájnej rieke Styx, tak práve v jednej z jaskýň Slovenského krasu si to môžete vyskúšať. Okrem toho, že sa jaskyňa rozprestiera na území dvoch štátov, jej zaujímavosťou je, že je zapísaná na zozname Svetového prírodného dedičstva UNESCO. Domica spolu s maďarskou Baradlou, vytvárajú jedinečný 25 km dlhý jaskynný komplex.

V severnej časti regiónu navštívte Dobšinskú ľadovú jaskyňu na okraji Slovenského raja, ktorá patrí medzi najvýznamnejšie ľadové jaskyne sveta.

V južnej časti, na území Slovenského krasu je to zase Ochtinská aragonitová jaskyňa – tiež svetový unikát.


Gemerské spojky

V roku 1938 prišlo Slovensko po Viedenskej arbitráži o viac ako 11 000 kmsvojho územia. Medzi ním i o podstatnú časť južného Slovenska, a teda aj územia regiónu Gemer. Slovensko tak stratilo aj pre dopravu významnú železnicu, ktorá zo dňa na deň zrazu prechádzala z jedného slovenského mesta do iného cez maďarské územie. Odpoveďou štátnych orgánov bolo vybudovanie Gemerských spojok – celkom novej železnice na Gemeri. Železničnou traťou nakoniec nikdy vlak neprešiel, vojna skončila a Slovensku boli stratené územia vrátené. Spomienkou na tieto udalosti však dodnes ostali technické pamiatky v podobe niekoľkých železničných tunelov a mostov, ktoré sú neodmysliteľnou súčasťou cestovného ruchu na Gemeri, píše portál Interez.

Betliar

V tejto obci môžete navštíviť Andrássyovský kaštieľ. Zbierkový fond múzea tvorí pozostalosť po rodine Andrássy. Pod správu múzea patrí kaštieľ Betliar, hrad Krásna Hôrka a Mauzóleum Andrássyovcov v Krásnohorskom Podhradí. Kaštieľ Betliar je skutočne luxusné sídlo, ktoré bolo postavené pre účely reprezentácie svojich majiteľov. Staviteľ sa inšpiroval anglickými vidieckymi sídlami, no stavba je ovplyvnená aj francúzskou architektúrou.

Okrem prechádzky po historickom parku tu nájdete aj majestátnu knižnicu, zistíte, ako vyzeral apartmán grófa a grófky, ale aj galériu predkov rodu Andrassy.

Múzeum Littera

Jeho názov vám možno veľa nehovorí, no keď vám napovieme, že ide o múzeum, ktoré sídli v prvom slovenskom literárnom gymnáziu v Revúcej, to už vám bude známejšie, veď o tejto inštitúcii sme sa učili ešte na základnej škole.

Dnes sa v priestoroch budovy prvého slovenského gymnázia nachádza krásne múzeum, ktoré ponúka pohľady do minulosti vyučovania na tejto významnej strednej škole. Okrem expozície sa môžete v turistickom informačnom centre dozvedieť viac informácií o meste a okolí, alebo si v Parku národovcov za gymnáziom vychutnať výbornú kávu v malej kaviarničke.

Súvisiace články

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najčítanejšie