štvrtok, 19 septembra, 2024
HomeKuriozityV Novej Bani Veľká noc ešte neskončila

V Novej Bani Veľká noc ešte neskončila

Stovky kraslíc z celého Slovenska môže verejnosť v týchto dňoch obdivovať na výstave Pohronského múzea v Novej Bani s názvom Vandrovalo vajce. No kraslice Mariána Jauscha z Novej Bane, ktoré na výstave tiež uvidíte, poznajú po celom svete. Ako pre TASR priblížila historička a kurátorka múzea Hana Zduchová, výstava je spojená s celoslovenskou súťažou o najkrajšie kraslice a potrvá do 21. apríla.

Výstava je rozdelená na dve časti, jednu tvoria súťažné kraslice, ktorých je približne 380. „Zastúpené sú viaceré techniky zdobenia vajíčok. Hlavnou kategóriou sú maľované vajíčka, je už jedno, či farbou, voskom alebo klasické batikované vajíčka,“ priblížila Zduchová. 

Svoje miesto tu však majú aj odrôtované, vyškrabávané, perforované vajíčka či kraslice zdobené technikou obliepania. Podľa Zduchovej je obliepanie vajíčok sitinou starou tradičnou technikou. „V minulosti veľmi časté bolo obliepanie slamou, steblami širokých tráv,“ dodala Zduchová.

Druhú časť výstavy tvoria kraslice, ktoré sa do súťaže nedostali a tiež tvorba miestneho „krasličiara“ Mariána Jauscha. Na výstave podľa Zduchovej prezentujú svoju tvorbu aj ďalší autori z Novej Bane a blízkeho okolia.

Za súťažné kraslice môže verejnosť hlasovať prostredníctvom stránky Pohronského múzea na sociálnej sieti alebo osobne na výstave. Tieto hlasy budú následne sčítané a 19. apríla prebehne v múzeu vyhodnotenie.

Výstavu pripravilo Pohronské múzeum – organizácia Banskobystrického samosprávneho kraja v spolupráci s občianskym združením (OZ) Slovenský vidiecky parlament, OZ Vidiecky parlament mladých na Slovensku a Jednotou dôchodcov v Novej Bani.

Stovky zdobených vajíčok prejdú každý rok rukami Mariána Jauscha z Novej Bane, ktorý sa už 25 rokov venuje krasličiarstvu. Za toto obdobie sa jeho kraslice stali známymi nielen doma, ale aj za hranicami Slovenska. Veľkonočnú atmosféru dotvárajú jeho kraslice i v domácnostiach vo Francúzsku, Anglicku, Švajčiarsku, Austrálii či Mexiku. Na snímke zdobené kraslice od Mariána Jauscha (vpravo) z Novej Bane v pondelok 1. apríla 2024. Časť jeho tvorby tvoria vajíčka zdobené podľa Fabergého vajíčok. FOTO TASR – Jana Vodnáková
Kraslice Mariána Jauscha z Novej Bane poznajú aj vo svete

Stovky zdobených vajíčok prejdú každý rok rukami Mariána Jauscha z Novej Bane, ktorý sa už 25 rokov venuje krasličiarstvu. Za toto obdobie sa jeho kraslice stali známymi nielen doma, ale aj za hranicami Slovenska. Veľkonočnú atmosféru dotvárajú jeho kraslice i v domácnostiach vo Francúzsku, Anglicku, Švajčiarsku, Austrálii či Mexiku.

K záľube netradičnej pre mužov ho priviedla zvedavosť. „Pred 25 rokmi bola na Novej Bani výstava kraslíc, kde prišli krasličiarky z Prievidze. V tom čase začali madeirové kraslice s otvormi. Bola tam pani, ktorá mi ukázala, ako sa to robí. Prezradila mi techniku vosku, lebo ja nepoužívam voskovky, ale vosk si robím sám. Je pevnejší a nepodlieha tak teplote ako voskovky, no a potom som začal skúšať, či to dokážem,“ uviedol pre TASR Jausch.

Dodnes sa zdobeniu vajíčok venuje. Na konte má tisícky kraslíc, ktoré zdobí viacerými technikami – perforovaním, voskom či obliepaním. Medzi jeho dielkami možno nájsť vajíčka s vitrážovým efektom, kraslice zdobené krištáľmi, s klasickými motívmi, ale aj menej tradičné, inšpirované náboženskými motívmi. Vytvoril viaceré kraslice zobrazujúce krížovú cestu či obsahujúce fotografie najbližších.

Používa všetky druhy vajíčok, najjednoduchšia práca je podľa neho so slepačími, ktoré sú i najdostupnejšie. Aj keď Jausch priznáva, že istý čas bol nútený pre svoju záľubu chovať vlastné nosnice. „Ťažšie je zohnať husacie. Kedysi sa síce husi chovali v každej dedine, no teraz je toho málo a aj cenovo sú drahšie. Najdrahšie sú pštrosie a aj najťažšie sa s nimi robí, a to z toho dôvodu, že škrupina je hrubá a dosť veľa sa z nej práši. Preto brúsim väčšinou v lete vonku,“ priblížil s tým, že na jeseň a v zime ich potom dozdobuje voskom.

Zdobeniu vajíčok sa Jausch venuje celoročne – i pred Vianocami. Na výstave v Pohronskom múzeu v Novej Bani v týchto dňoch vystavuje aj netradičnú vianočnú kraslicu, ktorá zobrazuje narodenie Ježiša. Dopĺňa ju z dreva vyrezávaná miniatúrna socha svätej rodiny v Betleheme, ktorú si priniesol z viedenských vianočných trhov.

Kraslice Mariána Jauscha z Novej Bane poznajú aj vo svete. Časť jeho tvorby tvoria vajíčka zdobené podľa Fabergého vajíčok. FOTO TASR – Jana Vodnáková

Jauschove výtvory sa dostali do viacerých krajín. „Spolupracoval som s jednou pani vydatou vo Francúzsku, ktorá spolupracovala s francúzsko-slovenskou spoločnosťou. Táto spoločnosť podporuje nesolventných študentov a prispieva im na štúdium. Oslovila ma cez Ústredie ľudovej umeleckej výroby (ÚĽUV), či by som neprispel. Pre ňu som vždy robil vajíčka k Veľkej noci alebo k Vianociam, Francúzi používajú vajíčka aj na vyzdobenie vianočného stromčeka,“ priblížil Jausch.

Samostatnou skupinou tvorby krasličiara sú výtvory inšpirované Fabergého vajíčkami. Tieto svetoznáme diela boli pre Jauscha predlohou pre vznik viacerých vajíčok. Vytvoril napríklad napodobeninu koša s kvetmi podľa originálu, ktorý podľa neho vlastnila anglická kráľovná, renesančné či konvalinkové vajce. V niektorých sú dokonca ukryté fotografie. Inšpirácie čerpá z internetu, jeden originál obdivoval vo Viedni, patril však podľa neho medzi menej zdobené.

Súvisiace články

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najčítanejšie