štvrtok, 19 septembra, 2024
HomeZ domovaPíše Dalimír Solčanský: Všetko v prospech detí treba prijať

Píše Dalimír Solčanský: Všetko v prospech detí treba prijať

Právnik Dalimír Solčanský avizuje, že aj zákaz mobilov na slovenských školách je na spadnutie. Avizoval ho minister školstva Tomáš Drucker na štvrtkovej (4. apríla) tlačovej konferencii.

Plošný zákaz (teda ani cez hodiny, ani cez  prestávky) by sa mal týkať ročníkov 1 až 3. Pri 4 a 5 ročníu sa ráta s výnimkou – ak si použitie telefónu vyžaduje  štátny vzdelávací program. O 6. ročníka výnimku určia učitelia.

„Cieľom je zamedziť rušivým vplyvom na vyučovaní a zlepšiť sústredenie detí (čo možno akceptovať). Pravda, zazneli aj hlasy o možnosti „zadržania mobilu“ školou, čo naráža na zákonné a ústavné limity. Keďže technicky sa to má udiať novelou zákona a novou vykonávacou vyhláškou,  nepredpokladám, že by mohol byť tento zákon účinný skôr ako od začiatku budúceho školského roku,“ píše Solčanský na sociálnej sieti.

Právnik sa netají spokojnosťou že Slovensko sa čiastočne inšpirovalo už existujúcou francúzskou legislatívou.

„Pokojne môžeme pokračovať zákazom registrovania sa detí na účtoch sociálnych sietí, ako majú na Floride (USA), či zákazom ukladania domácich úloh na prvom stupni, ako nedávno prijalo Poľsko,“ dodáva Solčanský.

Súvisiace články

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najčítanejšie