štvrtok, 19 septembra, 2024
HomePolitikaDekan Eduard Burda: Kliment prerazil dno

Dekan Eduard Burda: Kliment prerazil dno

Mimovládne organizácie sa ostro ohradili proti vyjadreniam predsedu vlády voči sudcom Najvyššieho súdu SR. Dekan Právnickej fakulty Univerzity Komenského Eduard Burda s nimi súhlasí, že v ideálnom svete by sa politici takýmto spôsobom vyjadrovať nemali. Ale máme tu spoločenskú, politickú a mediálnu realitu a je v záujme spoločnosti zistiť, čo sa s trestnými konaniami deje,” hovorí dekan Burda v relácii Teraz takto s Ankou Žitnou.

Na tlačovej besede začiatkom týždňa Robert Fico odkázal sudcovi, aby si balil kufre. Dekan PF UK Eduard Burda hovorí, že politici či novinári by živé veci komentovať nemali. Ak to niekto vyčíta jemu vysvetľuje, prečo to robí on sám. Aj tu pripomína dvojitý meter opozičných politikov, vysvetlil, ako má pôsobiť nezávislý sudca a tiež o tom, prečo sudca Kliment takým sudcom nie je. To už by však podľa neho mali vyšetriť OČTK.

Ficova predmetná tlačová beseda

Predseda vlády citoval päť uznesení Ústavného súdu, podľa ktorých senát sudcu Klimenta opakovane pochybil. Rozhodnutia tohto senátu obsahovali nezákonnosti, hypotetické úsudky a svojvoľné rozhodnutia, čo je podľa Roberta Fica dôvod na to, aby si Juraj Kliment balil kufre.

Živé veci by sa komentovať nemali

Dekan PF UK konštatuje, že v súvislosti s trestným právom by sa nemali robiť dve veci. Jednou z nich je komentovanie živých prípadov. Priznáva, že to po hlbokom uvážení robí aj on.

„Veľmi dlho som rozmýšľal pred tým, ako som tieto veci začal komentovať, ale povedal som si, že áno. Lebo niektoré médiá, najmä Denník N, si dovolili živé veci komentovať tendenčne a keď toho bolo už príliš veľa, tak som si povedal, že ten verejný priestor treba vyvážiť,“ hovorí dekan, ktorý podobným spôsobom vníma aj tlačovú konferenciu Roberta Fica a ľudí z jeho okolia.

Jeden môže, druhý nie

„V bežnom, dobre zavedenom demokratickom štáte, by sa politici k sudcom vyjadrovať nemali. Ani k prokurátorom či vyšetrovateľom. Ale koľko vĺn hejtu spustili mnohí politici, vrátane Márie Kolíkovej, voči generálnemu prokurátorovi Žilinkovi. To má byť v poriadku? A tlačová konferencia Roberta Fica nie je v poriadku? Tak buď obidve nie sú v poriadku, alebo sú obidve v poriadku,”  myslí si dekan Burda. Pri všetkých tých nepravdách, ktoré sa okolo trestného práva spustili, preto považuje toto vyvažovanie za nevyhnutné.

Ako vyzerá nezávislý sudca

V súčasnosti sa veľa hovorí o nezávislosti sudcov, otázka preto znie, ako by mal taký nezávislý sudca vyzerať. Podľa Burdu, laicky povedané, nesmieme na sudcovi poznať, či je mu konanie človeka, o ktorom rozhoduje sympatické, alebo nie.

„Musí ísť podľa práva a spravodlivosti. A spravodlivosť je, ak použijem rovnaké merítka, rovnaké kritériá,“ vysvetľuje dekan. Odcitoval tiež zákon, ktorý hovorí, že sudca sa musí zdržať všetkého, čo by mohlo znížiť vážnosť procesu, alebo ohroziť nezávislé, nestranné a spravodlivé rozhodovanie súdov. Dôležitý je nie len nestranný prístup, ale musí to byť jasne badateľné.

Taktiež by nemal svoje rozhodnutia prejudikovať dopredu. Že vysvetlí svoje následné rozhodnutia je podľa Burdu v poriadku, nie však, ak to spraví skôr. Mal by tiež byť zdržanlivý vo vyjadrovaní sa voči práci iných kolegov. Dôvodnú obavu o nezaujatosť daného sudcu môže vyvolať aj účasť na rôznych politicky motivovaných diskusiách.

Kliment prerazil dno

Hoci má Burda so sudcom Klimentom dobrý vzťah, podľa jeho mienky sudca v tejto oblasti prerazil dno.

„Pretože on dáva niektoré evidentne zaujaté bonmoty aj do písomných odôvodnení svojich rozhodnutí. To už je naozaj veľký problém,“ hovorí dekan Burda a uvádza aj príklad takýchto nevhodnýc bonmotov, ktoré doslova zaváňajú zosmiešňovaním. A to si sudca pri výkone svojej služby a už vôbec nie dať ich do rozhodnutia, nemôže dovoliť.

Päťnásobné zlé rozhodnutia

Robert Fico na tlačovej besede zverejnil až päť pochybení jedného senátu, ktoré konštatoval Ústavný súd. Dekan Burda toto konanie hodnotí, ako buď totálnu neodbornosť, alebo čistý úmysel.

„Ak ma Ústavný súd upozorní, že tuto som urobil chybu a ja ju zopakujem, alebo to nerešpektujem, tak si ani neviem predstaviť, že by to bolo z nedbanlivosti. Ja to inak, ako úmysel, hodnotiť nemôžem,“ poznamenáva Burda a ako príklad uvádza výrok ÚS na margo príbuzenského vzťahu sudcu Klimenta a prokurátora Repu. Nie len podľa dekana Burdu, ale aj podľa Ústavného súdu sa mal prokurátor Repa kvôli tomuto rodinnému vzťahu vylúčiť z prípadov. Nestalo sa a Burda hovorí o možnosti trestného činu zneužitia právomoci verejného činiteľa. To však podľa neho treba vyšetriť tak, ako mnoho ďalších vecí za posledné roky. To už je však v moci OČTK.

Súvisiace články

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najčítanejšie