Asi to poznáte – rodina sedí pri večeri, keď padne otázka gazdinej: Čo variť? Ozve sa „Mne je to jedno,“ možno „Ani neviem,“ prípadne „Niečo dobré.“ Ale konkrétny nápad? Možno padne niečo, ako Koložvársku kapustu, možno niekto povie, že lasagne… Gazdiná len prevráti oči a pomyslí si, kedy to má stíhať… My ponúkame pár tipov na chutné omáčky. Stačí, ak máte doma kyslú smotanu.
15-minútová omáčka s oravskou slaninou
Potrebujeme: 150 g oravskej slaniny (šunky, párkov, klobásy, parizeru…); 1 téglik kyslej smotany; 1 strúčik cesnaku; kúsok masla; 100 g taveného syra; 1 ks cibule; soľ; korenie; petržlenová vňať
Postup: Na panvici orestujeme na troche masla slaninu s cibuľou a pridáme štandardne uvarené cestoviny, chvíľku opražíme a pridáme syr. Premiešame a pridáme kyslú smotanu s cesnakom, soľou, korením a petržlenom, premiešame a podávame.
Bambino omáčka
Potrebujeme: 2 vajcia; 2 tégliky kyslej smotany; 100 g strúhaného syra (ak máte radi, neublíži ani 50 g Nivy); 1 tavený syr v črievku (babmbino); 200-300 g šunky (alebo „včerajšie“ kuracie prsia); Oregano, bazalka, petržlenová vňať, soľ
Postup: Polovicu uvarených cestovín, nakrájanej šunky a syra nasypeme do zapekacej misy, zalejeme smotanou vymiešanou s vajíčkami, taveným syrom, soľou a koreninami. Pridáme zvyšok cestovín, šunku, petržlenovú vňať, polejeme druhou polovicou zmesi a posypeme syrom.
Dáme do rúry vyhriatej na 200°C cca 20 minút.
Minútka na špagety
Potrebujeme: Cestoviny podľa chuti alebo halušky; 3 stredné cukety; 1 cibuľu; 1 strúčik cesnaku; olivový olej; 50 g strúhaného syra; 1 bambino; téglik kyslej smotany na zjemnenie (množstvo podľa chuti
Na ochutenie – zeleninový vývar, prípadne soľ, bazalka, oregano
Postup: Cukety umyjemee a nastrúhame. Ak sú mladučké, netreba ich šúpať, omáčka bude mať zaujímavú zelenkavú farbu. Na olivovom oleji do sklovita orestujeme nakrájanú cibuľu, pridáme cuketu a restujeme, kým cuketa nezmäkne. Mladá cuekta pustí veľa šťavy, ak je šťavy málo, môžete pridať trochu vývaru a koreniny podľa chuti.
Ku koncu pridáme pretlačený strúčik cesnaku, syr a bambino, spolu ich rozpustíme. Nakoniec vmiešame kyslú smotanu a môžeme rozmixovať alebo nechať len tak.
Do omáčky pridáme cestoviny, premiešame a môžeme pridať aj kúsky kuracej šunky, alebo kuracie mäsko.
Horčicovo hubová omáčka
Potrebujeme: 500 g čerstvých húb; 2 lyžice hladkej múky; soľ, čierne mleté korenie podľa chuti; 1 kyslú smotanu alebo smotanu na šľahanie 33%; 3 lyžice horčice
Postup: Huby očistíme, nakrájame, preložíme na panvicu a pridáme vodu. Osolíme a varíme bez pokrievky, kým huby nezmäknú a voda sa neodparí. Zalejeme smotanou v ktorej rozmiešame 2 lyžice múky a horčicu. Niekoľko minút varíme za stáleho miešania, kým zmes nezhustne.
Môžeme dochutiť soľou a koreninami. To je všetko, omáčka je hotová. Na tanieri ju môžeme posypať petržlenovou vňaťou.
Divoká omáčka
Potrebujeme: 700 g bravčového karé nakrájaného na kúsky; 4 lyžice bravčovej masti; 4 stredne veľké kusy mrkvy; 4 stredne veľké kusy petržlenu; 1 stredne veľkú cibuľku; 3 ks bobkového listu; 1 lyžičku čierneho korenia; 1 lyžičku sušenej majoránky; korenie podľa chuti; 1 lyžičku citrónovej šťavy; soľ; 1 lyžičku cukru; 4 lyžičky horčice 330 g kyslej smotany; 1 lyžicu hladkej múky; 500 ml vody; 500 g cestovín podľa chuti
Postup: Na hlbšej panvici rozpustíte masť a opražíme na nej najemno nakrájanú cibuľku. Potom pridáme nadrobno nakrájanú mrkvu, petržlen a aj mäso. Chvíľu restujeme a keď sa mäsko zatiahne, podlejeme vodou, pridáme koreniny, bobkový list, prikryjeme pokrievkou a necháme dusiť, kým mäsko nezmäkne. V miske zmiešame kyslú smotanu, horčicu, múku a postupne pridáme za stáleho miešania do mäsovej zmesi. Keď omáčka zhustne, môžeme podávať. Ako príloha je výborná ľubovoľná cestovina.
Zdroj: To je nápad / Pixabay