štvrtok, 19 septembra, 2024
HomeKuriozityByť ľavákom nie je problém. Je to skrátka genetika

Byť ľavákom nie je problém. Je to skrátka genetika

To, či u človeka dominuje ľavá, alebo pravá ruka, je prejavom špecializácie mozgovej hemisféry. Ľaváctvo sa vyskytuje vo zvýšenej miere pri neurovývinových poruchách. Podiel pravákov na populácii je pritom až 90-percentný a vedci podľa portálu nature.com odhalili, v čom to väzí. Aj v dnešnej dobe existuje množstvo ľudí, ktorí dominanciu ľavej ruky potláčajú. Dôvodom je nátlak v detstve, ktorý na deti vyvíja rodina alebo školský systém. Možno aj toto je informácia, ktorá im pomôže nevnímať ľaváctvo ako problém.

To, či bude dieťa ľavák, alebo pravák sa dá odhadnúť už v maternici pomocou ultrazvuku. Vedec Clyde Francks z Inštitútu Maxa Plancka pre psycholingvistiku v Holandsku hovorí, že „v ľudskom genóme je zakódovaná akási silná tendencia k pravorukosti, ale nie je to úplne dané.“ Je to ovplyvnené zriedkavým variantom špecifického génu.

„Pozreli sme sa na približne 350-tisíc ľudí a hľadali sme tieto zriedkavé genetické variácie, ktoré sú súvisia s tým, že je človek ľavák. Našli sme konkrétny gén – nazýva sa TUBB4B –, v ktorom sa zriedkavé rušivé genetické varianty vyskytujú častejšie u ľavákov ako u pravákov,“ priblížil Clyde Francks.

„To naznačuje, že gén TUBB4B kóduje proteín, ktorý sa podieľa na asymetrickom vývoji mozgu, teda na tom, ako sa ľavá a pravá strana mozgu vyvíjajú trochu inak,“ spresnil.

Súvisiace články

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najčítanejšie