štvrtok, 19 septembra, 2024
HomeZo zahraničiaKlimatizmus ako ideológia

Klimatizmus ako ideológia

Klimatická úzkosť u detí je podľa mnohých aktivistov v poriadku. Deti sa majú obávať,, že klimatické zmeny zničia Zem, kým vyrastú. Profesor Mike Hulme z univerzity v Cambridge upozorňuje, že svet sa v skutočnosti nekončí, informujú noviny Daily mail.
Vo svojej najnovšej knihe Climate Change Is’t Everything Hulme tvrdil, že viera v naliehavý boj proti klimatickým zmenám presiahla hranice vedy a stala sa ideológiou.

Hulme, profesor humánnej geografie na univerzite v Cambridge nazýva túto ideológiu „klimatizmus“ a tvrdí, že môže narušiť spôsob, akým spoločnosť pristupuje k svetovým neduhom, a príliš sa zameriava na spomalenie otepľovania Zeme. Problém vidí v tom, že toto úzke zameranie odvádza pozornosť od iných dôležitých morálnych, etických a politických cieľov – ako je pomoc ľuďom v rozvojovom svete dostať sa z chudoby.

Zdroj: Facebook

Ideológie poskytujú spôsob myslenia o veciach

„Sú ako okuliare, ktoré nám pomáhajú pochopiť svet podľa vopred definovaného rámca alebo štruktúry,“ povedal s tým, že nie všetky ideológie vníma, ako nesprávne.

„Všetci potrebujeme ideológie a všetci ich máme – či už ste marxista alebo nacionalista, pravdepodobne zastávate nejakú ideológiu tej či onej formy,“ dodal.  Mnohí novinári, obhajcovia a náhodní pozorovatelia klimatických zmien  sa stali vyznávačmi klimatizmu, pričom mnohé udalosti, ktoré sa dejú vo svete, nesprávne pripisujú ako spôsobené klimatickými zmenami. Uvádza príklady požiaru, záplavy alebo ničivého hurikánu. Hulme však netvrdí, že účinky zmeny klímy sa nedejú. Hovorí len, že zastavenie zmeny klímy úplne nezastaví katastrofy. 

„V zásade sa budeme musieť vysporiadať s hurikánmi a nebudeme sa s nimi vysporiadať len znížením emisií uhlíka,“ povedal.

Zdroj: Facebook

Súvisiace články

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najčítanejšie