štvrtok, 19 septembra, 2024
HomeZ domovaKomárno už svieti úspornejšie

Komárno už svieti úspornejšie

Verejné osvetlenie v našom najjužnejšom okresnom meste – v Komárne samospráva za posledné dva roky výrazne obnovila. Na dvoch tretinách pouličných stĺpov boli nainštalované nové, energeticky úsporné žiarivky. Vďaka tomu sa spotreba energie verejného osvetlenia v meste znížila na polovicu, informuje tamojší týždenník Delta.

Verejné osvetlenie v Komárne tvorí takmer 4000 svietidiel, z ktorých takmer dve tretiny vymenila samospráva za posledné dva roky. Výmena prebiehala v troch etapách a financovaná bola z jeden a polmiliónového úveru, ktorý vyplatil Fond ochrany životného prostredia. Mimoriadne výhodný úverový rámec je na 20 rokov s úrokovou sadzbou 0,1 percenta.

Vo väčšine ulíc boli vymenené zastarané, energeticky náročné svietidlá za moderné, energeticky úsporné. Výkon svietidiel je možné ovládať diaľkovým ovládaním – znižujú svoju spotrebu energie aj v neskorých večerných hodinách a od polnoci ju skrátia na polovicu.

Primátor mesta Béla Keszegh uviedol, že vedenie mesta si je vedomé skutočnosti, že kandelábre na viacerých miestach zhrdzaveli, no pri súčasnej modernizácii sa dbalo hlavne na úsporu energie, teda na výmenu svietidiel. Stĺpy boli vymenené na niekoľkých miestach, napríklad na Rákócziho ulici.

Už teraz je vidieť, že očakávania súvisiace s úsporou energií sa naplnili, čo veľkou mierou prispieva k tomu, že město bude mať finančné prostriedky na poskytovanie ďalších služieb.

V prvých mesiacoch roku 2024 spotrebovalo verejné osvetlenie výrazne menej energie, o polovicu menej ako pred dvoma rokmi. Aj keď sú ceny energií v porovnaní s obdobím pred energetickou krízou stále vyššie, mesto vďaka investícii šetrí nemalé finančné prostriedky.

„Čísla dokazujú, že má zmysel rozvíjať energetickú efektívnosť. Naším cieľom je pokračovať v tejto ceste zatepľovaním ďalších mestských budov a využívaním alternatívnych zdrojov energie,“ uviedol Béla Keszegh s tým, že budovu Kajakárne v Komárne už niekoľko mesiacov vykuruje systém tepelného čerpadla využívajúci geotermálnu energiu.

V plánoch mesta je využitie slnečnej energie aj zriadenie bioplynovej stanice na čistiarni vody, ktorá by vyrábala energiu z odpadových vôd.

Súvisiace články

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najčítanejšie