piatok, 20 septembra, 2024
HomeKuriozityMáte chuť si čosi zahryznúť? Pagáčik...?

Máte chuť si čosi zahryznúť? Pagáčik…?

Ak by ste v jednom štandardnom 12-poschodovom činžiaku všetky domácnosti požiadali o upečenie a ochutnávku pagáčov, pri počte 48 bytov by ste ochutnali 48 rôznych druhov. Pagáče, kabáče, pogáče, ako ešte inak sa dá nazvať tento hit osláv, podávaný nie len po celom  Slovensku? Milujeme ich nie len na oslavách, ale aj „len tak“ na raňajky k čaju, na zahryznutie medzi hlavnými jedlami, či pri cestovaní.
Každá domácnosť má svoj špecifický recept. Jedni sú kysnuté, iné lístkové, ďalšie oškvarkové, iné syrové, sezamové, dokonca makové. Ponúkame vám päť receptov takých, ktoré možno ešte nepoznáte. Vyskúšať ich však „musíte“.

Smotanové pagáčiky so sezamom

Potrebujeme: 500 g polohrubej múky; 250 g masla (alebo tuku na pečeni); 1 téglik kyslej smotany; 1 bal. kypriaceho prášku do pečiva; 1 lyžičku soli.
Na potretie: 1 žĺtok
Na posypanie: Sezamové semienka

Postup: Všetky suroviny izbovej teploty spojíme a vymiešame hladké cesto. Cesto rozvaľkáme na 1cm hrubý plát a vykrajujeme jednotlivé pagáčiky.
Pagáčiky preložíme na plech, vystlaný papierom na pečenie a potrieme žĺtkom zmiešaným s trochou vody.
Posypeme sezamovým semienkami a vložíme do vyhriatej rúry.
Pečieme pri teplote 190 stupňov 15-20 minút (pagáčiky sledujte, pretože každá rúra pečie inak. Keď budú na povrchu zlatisté, z rúry ich vyberte).

Maradýkové pagáče

Tu vám presný recept skrátka nedám. Moja babka, aj mama ich robili „odoka“ a tak to naučili aj mňa. Viem, že budete potrebovať zemiaky, pokojne aj také „nedojedené“ zo včera (u nás sa takým hovorilo „maradýky“ – zvyšky, preto sú aj pagáče maradýkové); polohrubá múka, vajíčko, na vyprážanie masť.

Zdroj: Facebook

Postup: Z uvarených, olúpaných zemiakov, trošky múky a vajíčka vypracujeme tvarovateľné, ale nie tuhé cesto. Vyvaľkáme, potrieme vajíčkom, preložíme a znovu vyvaľkáme. Toto zopakujeme ešte minimálne raz.
Cesto nesmie byť tuhé, lebo po upečení by boli pagáče príliš tvrdé, preto s múkou veľmi opatrne.
Z cesta vyvaľkaného zhruba na 1 cm hrúbku vyprážame z oboch strán pagáče, no tie môžeme aj upiecť v rúre – je to zrejme zdravšia a menej prácnejšia verzia.

Prekladané oškvarkové pagáče

Potrebujeme: 60 dkg hladkej múky; 2 PL masti; 3 dl kyslej smotany; 40 dkg   oškvarkov; 4 žĺtky; 1 prášok do pečiva; kocka droždia; 1 dl mlieka

Postup: Z mlieka, droždia a cukru urobíme kvások. Po vykysnutí ho zmiešame s ostatnými surovinami, masť pridávame rozspustenú.
Vypracujeme hladké a nie veľmi hutné cesto. Ak by bolo hutnejšie, treba pridať ešte mlieko. Necháme vykysnúť.
Potom ho rozvaľkáme, natrieme oškvarky a preložíme ako lístkové cesto. Prekladáme 3x a zakaždým necháme odležať-podkysnúť.
Potom ho rozvaľkáme asi na 1,5 – 2 cm, vykrojíme pagáče, potrieme vajcom a pečieme pri 170°C do ružova.

Sladké makové alebo tvarohové pagáče

Potrebujeme: 100 ml vlažného mlieka; 0.5 kocky čerstvého droždia (príp balíček sušeného droždia); 1 KL kryštálového cukru; 500 g polohrubej múky; 50 g kryštálového cukru; štipka soli; 120 g zmäknutého masla. Vajíčko na potretie.
MAKOVÁ PLNKA: 150 g mletý mak; 50 g práškový cukor; 2 PL maslo; trochu horúce mlieko
TVAROHOVÁ PLNKA: 250 g hrudkový tvaroh; 2 balíčky vanilkový cukor; 1 KL citrónová kôra; 1 ks vajce.

Zdroj: Facebook

Postup:  Z teplého mlieka, droždia a lyžičky cukru vymiešame kvások a necháme ho napučať (asi 15 minút).
Medzitým si pripravíme plnky: makovú plnku získame zmiešaním mletého maku a cukru, ktoré prelejeme roztopeným maslom (2 PL) a po lyžiciach prilievame zahriate mlieko, kým nevymiešame hustú makovú pastu.
Na tvarohovú plnku vymiešame tvaroh, vanilkový cukor, citrónovú kôru a celé vajíčko.
Vo väčšej miske zmiešame múku, cukor a soľ.
V strede sypkej zmesi vytvoríme jamku, do ktorej nalejeme kvások a spolu zo zmäknutým maslom vypracujeme celistvé (pevnejšie) cesto.
Cesto rozvaľkáme do kruhu o hrúbke 1,5 až 2 cm a pomocou formičky na sušienky vykrajujeme malé okrúhle bochníčky.
Pagáčiky poukladáme v dostatočných rozstupoch na plech vystlaný papierom na pečenie. Na vrch koláčikov striedavo ukladáme lyžičku makovej a tvarohovej plnky.
Pred pečením ešte potrieme rozšľahaným vajíčkom a upečieme v rúre vyhriatej na 180°C  do zlato-hneda (približne 25 minút).

Súvisiace články

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najčítanejšie