štvrtok, 19 septembra, 2024
HomeKuriozityFarmár v Turecku púšťa sliepkam Mozarta, aby znášali viac vajec. Tvrdí, že...

Farmár v Turecku púšťa sliepkam Mozarta, aby znášali viac vajec. Tvrdí, že to funguje

Farmár na juhovýchode Turecka začal púšťať sliepkam klasickú hudbu, aby znášali viac vajec, informoval turecký denník Daily Sabah. Podľa neho bol turecký senior s experimentom úspešný.

Teraz sa snaží ešte viac zlepšiť nosnosť svojich sliepok a púšťa im Mozarta a Beethovena. „Hrám im hudbu zatiaľ asi dva týždne. Upokojuje ich to a znášajú viac vajec,“ opísal sedemdesiatročný Azíz Teymur tureckým médiám.

„Od 30 sliepok som mával len dve až tri vajcia denne, teraz ich zbieram 12 za deň,“ pochvaľuje si muž z provincie Batman. Sliepky začal Teymur chovať, až keď šiel do dôchodku.

Keď mu ale dlho neznášali, konzultoval to s veterinármi a skúšal rôzne kŕmne zmesi aj lieky. Potom vraj začal hľadať riešenie na internete, kde sa dočítal o farmári, ktorý púšťaním klasickej hudby kravám zvýšil ich dojivosť.

Pred niekoľkými rokmi turecké médiá písali aj o farmári z provincie Aksaray, ktorý skúšal klasickú hudbu u kráv. „Keď sú v pokoji a pohode, doja viac,“ povedal vtedy Izzet Koçak, ktorý experimentoval aj s virtuálnou realitou.

Kravám zaobstaral špeciálne okuliare, ktorými im v kravíne premietal zelené pastviny. Robil to ale vždy len asi 20 minút denne a stádo púšťal aj na skutočnú lúku, napísala vtedy agentúra DPA.

Zdroj: RTVS

Súvisiace články

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najčítanejšie