štvrtok, 19 septembra, 2024
HomeKuriozity"Maďarská kocka" oslavuje päťdesiatku

„Maďarská kocka“ oslavuje päťdesiatku

Keď si dnes už 79-ročný maďarský pedagóg Ernő Rubik nechal patentovať svoj hlavolam, ani sa mu nesnívalo, že jeho vynález bude baviť doslova celý svet. Kocka s 59-timi farebnými plôškami, ktorú musíte poskladať tak, aby každá jej strana mala jednu farbu oslavuje päťdesiatiny. Dômyselný mechanizmus vo vnútri kocky spája 26 drobných kociek, ktoré sa vzájomne rôzne pohybujú.

Začalo sa to celkom nenápadne

Rubik, pedagóg na budapeštianskej Univerzite úžitkového umenia v úmysle zlepšiť priestorové videnie a predstavivosť študentov, 18. mája 1974 vytvoril učebnú pomôcku, ktorá baví dodnes.

Objavil ju aj „kapitalistický“ svet

Koncom 70-tych rokov minulého storočia dostala učebná pomôcka od amerického distribútora hračiek pomenovanie Rubikova kocka a už v prvej polovici 80-tych rokov sa z nej predalo zhruba 160 miliónov kusov.

Hitom aj v ČSSR

Najväčší rozmach zažila kocka aj u nás v 80. rokoch. Nielenže zdobila titulné stránky novín, organizovali sa akcie, kde ju ľudia hromadne skladali a o neutíchajúcej popularite „maďarskej kocky“ svedčí aj fakt, že ešte aj v súčasnosti sa o nej skladajú piesne.

V Československu sa podľa pamätníkov jedna kocka predávala za 50 Kčs. Najdrahšia kocka sveta dnes stojí až 1,5 milióna – je vykladaná ametystmi, rubínmi, smaragdmi, ktoré sú zaliate v 18-tich karátoch zlata.

Za tých 50 rokov vzniklo nie len množstvo verzií „maďarskej kocky“, ale Rubikov vynález inšpiroval aj vznik mnohých ďalších hlavolamov.

Rubikova kocka pre nevidiacich

Zdroj: Pluska/YouTube/Facebook

Súvisiace články

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najčítanejšie