štvrtok, 19 septembra, 2024
HomeKuriozityVAROVANIE EXPERTOV Táto POTRAVINA spôsobuje tisíce ÚMRTÍ každý deň!

VAROVANIE EXPERTOV Táto POTRAVINA spôsobuje tisíce ÚMRTÍ každý deň!

Tichý biely zabijak na tanieri. Aj takto nazývajú niektorí odborníci soľ a jej nadmerné používanie v jedlách. Prispieva totiž k chorobám, na ktoré zomrie desaťtisíc ľudí každý deň. Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) preto vyzýva na zníženie príjmu soli.

Nadmerné solenie zvyšuje krvný tlak, ktorý je hlavným rizikovým faktorom kardiovaskulárnych ochorení, ako sú infarkty a mŕtvice. Tým trpí, podľa WHO, každý tretí dospelý človek v Európe vo veku medzi 30 až 79 rokov. Srdcovo-cievne ochorenia spôsobujú 10.000 úmrtí denne, čo sú štyri milióny ročne. “Zavedenie cielených opatrení na zníženie príjmu soli o 25 percent by mohlo do roku 2030 zachrániť približne 900.000 životov,” uviedol vo vyhlásení Hans Kluge, riaditeľ európskej pobočky WHO.

Maximálne jedna čajová lyžička

Svetová zdravotnícka organizácia tiež potvrdila, že v 51 z 53 krajín Európy a strednej Ázie ľudia konzumujú viac soli, ako je odporúčané, čo je nie viac ako päť gramov soli denne – jedna čajová lyžička. Toto množstvo by sme mali pritom skonzumovať počas celého dňa, teda malo by byť obsiahnuté vo všetkom, čo zjeme od rána do večera.

V Európe však toto množstvo soli už dlhodobo nie je dodržiavané. Preto je v nej aj najvyšší výskyt vysokého krvného tlaku na svete. Podľa správy WHO o Európe je pravdepodobnosť úmrtia mužov v tomto regióne na kardiovaskulárne ochorenia takmer 2,5-krát vyššia ako u žien.

Presolené fastfoody aj polotovary

Existuje aj geografický rozdiel – pravdepodobnosť úmrtia v mladom veku (30 – 69 rokov) na tieto ochorenia je vo východnej Európe a strednej Ázii takmer päťkrát vyššia v porovnaní so západnou Európou.

Podľa odborníkov sú hlavným zdrojom soli v strave Európanov spracované potraviny a jedlo z ulice, rýchleho občerstvenia a reštaurácií.

Zdroj: regiony.sk

Súvisiace články

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najčítanejšie