štvrtok, 19 septembra, 2024
HomeKuriozityKoľko jedla vyhodíte do koša?

Koľko jedla vyhodíte do koša?

Organizácia pre výživu a poľnohospodárstvo (Food and Agriculture Organization) vyčíslila, že v koši skončí približne jedna tretina všetkých potravín vyprodukovaných vo svete. Na Slovensku veľká väčšina rodín po si otvorení chladničky odtiaľ má čo vziať, no vždy sa dá s jedlom zaobchádzať šetrnejšie. Ako predísť plytvaniu potravinami, radí portál Zdravie.

Včasné plánovanie robí divy

Je úplne jedno, či potrebujete „len“ variť počas týždňa, alebo chystáte oslavu, je dobré naplánovať si množstvá jednotlivých potravín. Pripravíte tak len toľko jedla, ktoré viete, že sa skonzumuje a vy nebudete vyhadzovať.

Naberte si pri sporáku

Psychologický efekt nakladania jedla v kuchyni funguje. Keď dáte na stôl misu s jedlom, stravníci majú tendenciu naložiť si viac a vy potom vyhadzujete. Ak je niekomu málo, nikdy nie je problém prihodiť, no to, čo niekto nedojedol, už do hrnca nevrátite.

Sledujte aj zeleninu

Nie vždy je nutné zeleninu vyhodiť, hoci práve tá rýchlejšie podlieha skaze. Preto ak je zelenina už trošku povädnátá, no nie pokazená, dá sa z nej všeličo vyčariť. Prezreté paradajky do paradajkovej omáčky, hnedé banány rozmixovať s mliekom, koreňová zelenina poslúži v polievke.

Darujte potraviny

Samozrejme, nedá sa darovať všetko. Ale ak sa vám doma v špajzi „potulujú bezprizorné“ šproty v konzerve, či niekoľko balení cestovín alebo ryže, stále ich môžete odniesť do potravinovej banky. Niektoré mestá majú zriadené boxy, kde vložíte napríklad jogurty, ktorým zajtra končí záručná doba a ešte dnes si na nich môže pochutiť človek bez domova.

Nedajte sa zlákať akciami

Zo schránky nám vypadávajú kilá letákov agresívne vreštiace o výhodnej akcii na to, či ono. Je fajn, že dnes parížsky šalát stojí jedno euro namiesto bežných 1,50, nekúpite desať balení, lebo veď dobrá cena … Na nič vám je dobrá cena, keď zjete možno tri a zvyšné pôjdu do koša, lebo veď na infekčné sa vám nežiada…

Súvisiace články

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najčítanejšie