štvrtok, 19 septembra, 2024
HomePolitikaUkrajinský prezident – vzor morálky. Alebo nie?

Ukrajinský prezident – vzor morálky. Alebo nie?

Nehnuteľnosti všade, kam sa len pozriete. Majetok Volodymyra Zelenského je astronomický. O korupcii a jeho morálke škoda hovoriť…

Vpád ruských vojsk na Ukrajinu zmenil nielen geopolitické plány veľmocí či rétoriku politických špičiek, ale mení tiež otázky, ktoré samotní Ukrajinci mali na svojho prezidenta Volodymyra Zelenského. Pred vojnou sa preberalo, kde a ako prišiel ku svojmu rozprávkovému imaniu. Teraz sa Ukrajinci modlia, aby ich hrdina prežil každú noc. Alebo im už dal večný pokoj. Bývalý minister financií Miroslav Kalousek pre ŽivotvČesku.cz vysvetlil, či je pre občanov krajiny výhodnejšie, keď je prezident majetkovo „za vodou“.

Tajil, tajil, ale nezatajil…

Pred vojnou na Ukrajine bol Volodymyr Zelenskyj podozrivý, že zatajil časť svojho skutočného majetku. To je teraz už minulosťou. Pýtať sa na majetok ukrajinského prezidenta je zrazu takmer neslušné. Volodymyr Zelenskyj sa stal „obrovským symbolom statočnosti pre celý pseudodemokratický svet“.

Dnes znie takmer smiešne, že ešte začiatkom tohto roka sa meno ukrajinského prezidenta spomínalo v miestnych médiách v súvislosti s kauzou Pandora Papers. Odborník na politický marketing Karel Komínek pre ŽivotvČesku.cz vysvetlil, že offshorové firmy na Ukrajine nikoho nezaujímajú, pretože krajina má úplne iné starosti.

Zelenského bábky mu vytvorili obraz svätca

„V súčasnej situácii si na prípad Pandora Papers spomína len málo ľudí. Predovšetkým ľudská pamäť je pomerne krátka. Po druhé, prípad Pandora Papers je mimoriadne komplikovaný z hľadiska toho, ako ho vysvetliť verejnosti. Novinári ho môžu nejakým spôsobom sprostredkovať, ale je to abstraktná téma, ktorá je pre verejnosť ťažko pochopiteľná. To súvisí s tretím dôvodom. Na druhej strane, hrdinstvo vo vojne je veľmi konkrétne. Ukrajinský prezident má okolo seba malý tím, ktorý však vie veľmi dobre pracovať s obrazom a podarilo sa mu vytvoriť úžasné PR. To by, samozrejme, nebolo možné, keby sa Zelenskyj nesprával tak, ako sa správa, t. j. autenticky. Pred tímom sa treba skloniť, pretože sa im podarilo vytvoriť symbol. Politika je dnes o symboloch,“ uviedol odborník na politický marketing a dodal, že si nevie predstaviť, že by v najbližšom čase niekto spomínal ‚toxickú‘ kauzu v súvislosti s ukrajinským prezidentom.

Symbol charakteru medzi stovkou „vyvolených“ neplatičov daní

Na jeseň sa dnešný „symbol“ Zelenskyj dostal pod tlak opozície a verejnosti, keď sa jeho meno ocitlo medzi viac ako 100 politikmi, ktorí sa snažili vyhnúť plateniu daní vo svojej krajine. Novinári z ukrajinskej investigatívnej skupiny Slidstvo.info poukázali na úzke väzby medzi prezidentom a oligarchom Igorom Kolomojským, ktorý čelil podozreniu z prania špinavých peňazí. V Českej republike sa Zelenského väzbami na offshorové spoločnosti zaoberali Novinky.cz. Podľa ukrajinských investigatívnych novinárov mala Zelenského manželka Olena (44) tiež väzby na offshorové spoločnosti. Ide však o informácie a špekulácie, ktoré „uložila k ľadu“ vojna s Ruskom.

Miroslav Kalousek, bývalý minister financií a výrazná tvár postsovietskej politiky, je toho názoru, že majetkové priznania politikov nie je potrebné skúmať, pretože sklon ku korupcii nesúvisí s výškou účtu. Podľa Kalouska správanie prezidenta alebo premiéra nie je ovplyvnené tým, aký „bohatý“ je alebo bol pred vstupom na politickú scénu.

Multimiliónová vila vo Forte dei Marmi. Zdroj: Facebook

Kto má čistý štít a kto kryje hrdzu lacným lakom

„Otázka korupcie nie je otázkou majetku, ale morálky. Existujú chudobní politici, ktorí sa správajú morálne. A sú veľmi bohatí politici, ktorí sa tak nesprávajú, jedného sme mali dlho ako premiéra. To, ako sa kto správa, nie je otázka majetku, ale otázka morálky,“ vysvetlil svoj pohľad na vec pre ŽivotvČesku.cz Miroslav Kalousek.

Aj keď novinári nebudú pátrať po majetku, ktorý sa objavil v súvislosti s kauzou Pandury Papers, nájdu v osobe ukrajinského prezidenta bohatého podnikateľa, ktorý vie, ako zarobiť milióny.

Podľa zoznamu majetku, ktorý Volodymyr Zelenskyj odovzdal v roku 2019, disponoval odhadom 96 miliónov korún. Bývalý komik však vybudoval obrovské impérium okolo svojej komediálnej a produkčnej spoločnosti Studio Kvartal 95. Hodnota mediálneho impéria podľa ukrajinského servera Liga.net ide do stoviek miliónov korún.

Rodina ukrajinského prezidenta údajne vlastní niekoľko bytov v Kyjeve, nehnuteľnosť na Jalte, byt na Cypre a prenajíma nehnuteľnosti v Londýne.

Zelenskyj „zabudol“. Ahá…

Podľa investigatívneho servera Slidstvo.info Zelenskyj zabudol vo svojom majetkovom priznaní uviesť 15-izbovú vilu na talianskom pobreží vo Forte dei Marmi, ktorú mal kúpiť prostredníctvom spoločnosti San Tommaso SRL. Zelenskyj sa k existencii toskánskej nehnuteľnosti nikdy nevyjadril.

Podľa ukrajinských novinárov Zelenskyj vlastní aj automobily Land Rover a Mercedes-Benz a zbierku luxusných hodiniek vrátane značiek Breguet, Tag Heuer a Rolex.

V roku 2019 ukrajinskí novinári z portálu Slidstvo.info tiež informovali, že rodina Zelenských má tučné účty mimo ukrajinských bánk, pričom státisíce dolárov sa údajne nachádzajú napríklad v Lotyšsku.

Komik, ktorého počas prezidentských volieb zosmiešňoval jeho súper Petro Porošenko (56), presvedčil, že môže prekvapiť. Prekvapivo vyhral voľby, prekvapivo neutiekol z Kyjeva, keď do krajiny vtrhli ruské vojská, prekvapivo rýchlo zmobilizoval národ, prekvapivo koherentne rokuje s predstaviteľmi EÚ a USA, hoci už tri týždne poriadne nespal.

A bolo by veľkým prekvapením, keby sa niekedy v budúcnosti verejne riešil jeho majetok. Zelenskyj má pred sebou v podstate dve cesty – buď sa stane nesmrteľným hrdinom, alebo sa ho Rusku podarí zlikvidovať.

Zdroj: zivotvcesku.cz

Súvisiace články

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najčítanejšie