štvrtok, 19 septembra, 2024
HomeKuriozityHorúce leto je pred nami. Pamätajte, Slnko nie je vždy najlepší lekár

Horúce leto je pred nami. Pamätajte, Slnko nie je vždy najlepší lekár

Okrem nepríjemného, dotieravého a krvilačného hmyzu, šíriaceho nielen všeobecné znechutenie ale i rôzne choroby nám leto prináša ďalší nepríjemný darček. Nie vždy totiž platí starý známy citá: „Slnko je najlepší lekár.“

Naša najbližšia hviezda, ak sa pred ňou nedostatočne chránime, prináša so sebou i akútne zdravotné zlyhania, ktoré poznáme pod názvom úpal a „úžeh“. Čo to bližšie je a ako sa pred nimi môžeme chrániť uvádzame v našom článku.

Utrpieť úpal nie je počas horúcich a slnečných letných dní vôbec ťažké. K úpalu však môže dôjsť nielen v lete, ale aj pri dlhodobom cestovaní v preplnených vozidlách alebo pri pobyte v oblastiach, kde je veľmi horúco.

Rozdiely medzi úpalom a úžehom z tepla

Ako sa od seba líšia úpal a úžeh? Nie sú rovnaké, ale majú jedno spoločné – sú spôsobené vystavením vysokým teplotám. Úpal je spôsobený priamym slnečným žiarením, úžeh teplom (nevetrané prehriate miestnosti, doprava, sauna, telocvičňa…).

Kto je najviac ohrozený úpalom a úžehom z tepla?

Úpalom a úpalom sú najviac ohrozené malé deti, osoby staršie ako 65 rokov a obézni ľudia. Prehriatie organizmu však postihuje aj úplne zdravých ľudí – napríklad počas intenzívnych športových aktivít v horúcom počasí a v posilňovni, najmä ak dostatočne nepijeme. Prehriatie môžu spôsobiť aj niektoré lieky (vazokonstrikčné látky, lieky na krvný tlak, diuretiká, antidepresíva, antipsychotiká) alebo konzumácia alkoholu.

Čo je úžeh?

Úžeh (lat. insolatio, helioplexis) je prehriatie organizmu, ku ktorému dochádza pri vystavení priamemu slnečnému žiareniu. Zvyčajne sa prejavuje niekoľko hodín po vystavení sa slnku, napríklad v noci. Úpal je často sprevádzaný spálením kože.

Čo je to úpal?

Úpal (latinsky: siriasis) je prehriatie organizmu, ktoré môže nastať aj bez prítomnosti slnečného žiarenia. Ak je telo dlhodobo vystavené vyšším teplotám, napríklad v aute alebo v nevetranej miestnosti, môže dôjsť k prehriatiu a strate tekutín. Ak sa telo už nedokáže ochladiť, teplo sa šíri všetkými orgánmi a spôsobuje príznaky úpalu.

Ako sa prejavuje úpal a vyčerpanie z tepla?

Príznaky úžehu a úpalu z tepla sú veľmi podobné, ale pri úpale môžu byť oneskorené, napríklad v noci po vystavení sa slnečnému žiareniu. Na to, či ide o úpal alebo úpal z tepla, možno usúdiť z okolností, ktoré spôsobili problém s prehriatím.

Hlavnými príznakmi úžehu sú:

– malátnosť

– bolesť hlavy

– zvýšenie telesnej teploty

– nevoľnosť

– zvracanie

– spálenie kože

Príznaky úpalu

Hlavné príznaky úpalu sú:

– nevoľnosť

– zvracanie

– bolesť hlavy

– rýchla srdcová frekvencia

– zrýchlené dýchanie

– v niektorých prípadoch horúčka

– zmätenosť

– závraty

Stav prehriatia sa môže rýchlo zhoršiť až do bezvedomia s kŕčmi a rozvojom šoku. V takom prípade je samozrejme potrebné zavolať záchrannú službu.

Úpal a úžeh u detí

Príčiny a príznaky úpalu a vyčerpania z tepla u detí sú rovnaké ako u dospelých – žiaľ, deti sú náchylnejšie na prehriatie, najmä tie najmenšie. Preto dbajte na bezpečnosť pri pobyte na slnku a nezabúdajte na riziko prehriatia v iných situáciách, najmä pri cestovaní vo vozidlách. Pre malé deti môže byť prehriatie smrteľné. Nikdy nenechávajte dieťa samotné v zaparkovanom aute, aj keď si chcete len na chvíľu odbehnúť. Dbajte na to, aby boli deti vhodne oblečené a neprehrievajte ich.

Aká je prvá pomoc pri úpale a úžehu z tepla?

– Umiestnite osobu, ktorá utrpela úpal alebo úžeh, na chladné, tienisté a dobre vetrané miesto.

– Odložte si prebytočný odev.

– Položte ho na zem a podoprite mu nohy.

– Udržujte telo v chlade pomocou aktuálne dostupných pomôcok. Prikladajte chladné obklady na hlavu a zátylok alebo na telo, napr. na slabiny a podpazušie. Pomôcť môže aj vlažná sprcha alebo špongiový kúpeľ.

– Dopĺňajte tekutiny – nápoje podávajte vlažné, nie ľadové, po dúškoch. Namiesto vody sú vhodnejšie iontové nápoje, minerálna voda alebo mierne osladený ľadový čaj.

– Neustále sledujte stav postihnutého, dôležitý je nepretržitý dohľad, najmä u detí.

– V prípade vážnejších problémov vyhľadajte lekársku pomoc.

Čo používať na úpal alebo úžeh slnkom?

Na úpal a úžeh existuje niekoľko druhov prípravkov, ktoré môžu pomôcť zvládnuť nepríjemný stav:

– Ak je to potrebné a nehrozí riziko zvracania, môžete podať lieky proti bolesti hlavy.

– Spálenú pokožku môžete ošetriť prípravkom na popáleniny, napríklad panthenolovým sprejom s chladivým a upokojujúcim účinkom (Dr. Max Panthenol Spray) alebo krémom na popáleniny s kyselinou hyalurónovou (Bionect) atď.

– Na doplnenie tekutín môžete použiť rehydratačný roztok.

– Na ochladenie tela môžete použiť gélové vankúšiky, ktoré zostávajú chladné podstatne dlhšie ako tradičný obklad (Heltes Gel Pack atď.).

Zdroj: drmax.cz

Súvisiace články

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najčítanejšie