štvrtok, 19 septembra, 2024
HomeZo zahraničiaTréner nemeckého futbalového tímu má nervy v kýbli

Tréner nemeckého futbalového tímu má nervy v kýbli

Pred Majstrovstvami Európy vo futbale sa dostala do éteru pozoruhodná anketa. Tréner nemeckej futbalovej reprezentácie z nej bol šokovaný

Anketa, ktorá spôsobila migrénu Julianovi Nagelsmannovi sa týkala rasovej otázky. Bude mať čo riešiť. Respondenti totiž dostali otázku, ako si predstavujú zostavu nemeckého futbalového mužstva. A bola to otázka, doslova, na telo. Na kožu a na jej farbu.

Verejnoprávny vysielateľ trafil klinec po hlavičke. Dosť hlasno

Jeden z nemeckých verejnoprávnych vysielateľov (ARD) položil respondentom otázku, ako si predstavujú zloženie nemeckého futbalového mužstva. A nepýtal sa na nič iné ako na farbu pleti. Odpoveď bola nad slnko jasná.

Respondenti jednoducho 21 perecentami uznali, že je pre nich ideálna predstava mužstva pozostávajúca z rýdzich, nefalšovaných Nemcov. A tí vyzerajú inak, ako napríklad futbalová reprezentácia Francúzska.

Hoci je Ilkay Gündogan hviezdou jedného z najvýznamnejších futbalových klubov Európy FC Barcelona,  17 percent respondentov si ho nepredstavuje ako vhodného kandidáta na post kapitána národného tímu. Prečo? Pretože je jednoducho pôvodom Turek.

Nemecká futbalová reprezentácia / Zdroj: Getty Images

A reakcia trénera na seba nenechala dlho čakať

Julian Nagelsmann označil otázku položenú verejnoprávnym vysielateľom za šialenú a rasistickú. „Zaráža ma, že sa takéto otázky kladú a ľudia na ne aj odpovedajú. Toto je úplne rasistický pohľad, musíme sa zobudiť,“ reagoval vraj rozzúrene, ale skôr pragmaticky nemecký tréner. Ktovie čo sa mu v hlave v skutočnosti odohrávalo.

Je táto predstava obyvateľstva „nepredstaviteľná“?

Podľa nemeckého trénera áno. „V Európe sú ľudia, ktorí museli utiecť kvôli vojne, ekonomickým faktorom a ekologickým katastrofám. Vidím túto situáciu rovnako ako Joshua. Celé je to šialenstvo,“ dodal Julian Nagelsmann. Pritakávala mu i hviezda Bayernu Mníchov Joshua Kimmich.

Tréner dúfa, že sa viac takýchto ankiet neuskutoční. „Na európskom šampionáte reprezentujeme našu krajinu, hráme pre ľudí žijúcich v našej krajine. Každý, kto je pozvaný do národného tímu, sa snaží urobiť maximum pre svoju krajinu. Presne to robíme. Naozaj dúfam, že odteraz už nikdy nebudem musieť čítať o takýchto prieskumoch.“

Prvý zápas nemeckej reprezentácie sa začne 14. júna stretnutím proti Škótsku práve v Mníchove. V skupine A bude sekundovať domácemu mužstvu ešte Maďarsko a Švajčiarsko.

Zdroj: Pravda.sk

Súvisiace články

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najčítanejšie