štvrtok, 19 septembra, 2024
HomeKomentáreVzťahy naše každodenné. Slasť i strasť. Čo je príčinou ich zániku?

Vzťahy naše každodenné. Slasť i strasť. Čo je príčinou ich zániku?

Vzťahy sa rozpadajú z mnohých vážnych aj menej vážnych dôvodov, ktorých zoznam by mohol byť veľmi dlhý. Pozrime sa aspoň na tie najzásadnejšie dôvody, kvôli ktorým sa ľudia rozchádzajú aj po rokoch spolužitia. Pozorne si ich prečítajte. Niekedy je ešte čas odvrátiť rozchod a nájsť spôsob, ako sa k sebe vrátiť.

1 . Citové protiklady

Ženy a muži sú v mnohých ohľadoch odlišní. Jedným z nich je emocionálna rovina. Všeobecne sa má za to, že nežnejšie pohlavie je citlivejšie a častejšie plače, zatiaľ čo mužom sa pripisuje bojovnejšia a výbušnejšia povaha. Skutočnosť je však oveľa pestrejšia.

Či už ste ten citlivý, alebo ten s ostrými lakťami, spôsob, akým vyjadrujete svoje pocity, najmä počas konfliktov, môže znamenať koniec vášho vzťahu.

Ako ukázal výskum uverejnený na webovej stránke Gottmanovho inštitútu, ak nie ste s partnerom aspoň čiastočne naladení na podobnú emocionálnu nôtu, pravdepodobne budete mať v budúcnosti problém. Až 80 % párov, ktoré sa rozišli po niekoľkých rokoch, zvyčajne uvádzalo ako jeden z najčastejších dôvodov citovú nekompatibilitu.

2. Zlá komunikácia

Komunikácia je v odborných aj populárnych článkoch na prvom mieste v zozname podmienok šťastného milostného života. Je naozaj dôležité vedieť sa spolu rozprávať a zdieľať pocity, a to ako dobré, tak aj negatívne. Dôležitosť tohto často zanedbávaného aspektu vyplýva aj z výskumu uverejneného v časopise Journal of Divorce & Remarriage.

Problémy v komunikácii stoja za veľkou väčšinou konfliktov všetkého druhu. Často rozkol nemusí byť ani vážny, ale neschopnosť zvládnuť prekážku a vyriešiť problém veci len zhoršuje. Podľa údajov zo spomínaného výskumu býva komunikácia hlavnou príčinou nespokojných partnerských vzťahov, čo potom so sebou prináša ďalšie problémy vo vzťahu.

Konflikt vo vzťahu / Zdroj: iStock

3. Opovrhnutie v hlavnej úlohe

Aj v dlhodobých vzťahoch sa často vyskytuje tendencia zosmiešňovať druhú osobu alebo zrážať jej sebavedomie. A to aj opakovane. Pohŕdanie je jedným zo štyroch typov správania, ktoré podľa Johna Gottmana, svetoznámeho psychológa a odborníka na výskum rodiny a manželstva, vypovedajú o tom, že partnerský vzťah sa blíži ku koncu.

Vnímanie partnera ako menejcenného je podľa Gottmana „bozkom smrti“ pre každý vzťah. Tento fakt potvrdzuje aj štúdia publikovaná v časopise Journal of Marriage and Family, ktorá uvádza, že ľudia, ktorí počas prvého roka manželstva opovrhovali tým druhým, sa skôr či neskôr rozviedli/rozišli.

4. Zásadná zmena v živote

V deň svadby si páry sľubujú, že budú spolu v dobrom aj zlom. Ale potom môže byť realita úplne iná… Veľké a často nečakané udalosti, ako napríklad úmrtie rodiča alebo dieťaťa, zdravotné komplikácie alebo náhle prepustenie z práce, zvyčajne vzťahom otrasú. Tieto nepríjemné momenty často vedú k ďalším veľkým otrasom, ktoré môžu mať výrazný vplyv na kvalitu spolužitia.

Samozrejme, vždy záleží na tom, ako sa k osudovému medzníku postavia obaja partneri. Každý z nich má spravidla iný spôsob riešenia situácie. Nie je to len čas „uzdravovania“.

Mnohí ľudia upadajú do zlozvykov, liečia svoj smútok alkoholom alebo drogami alebo sa uzatvárajú do ulity, z ktorej nechcú vyjsť. Iní zasa chytia druhý dych, druhú miazgu. V budúcnosti môže každá takáto zmena viesť k rozpadu vzťahu.

5. Nudná rutina

Je síce príjemné mať pocit istoty, ale niekedy sa môže zdať, že je to trochu otrepané. Aj keď ste s partnerom spolu už roky, máte deti alebo ste dokonca prekonali niektoré prekážky, stále je potrebné udržať vo vzťahu iskru.

Všimli ste si, že namiesto toho, aby ste išli do kina, radšej zostanete doma, periete, upratujete, robíte s deťmi domáce úlohy? Cez víkend prispievate, oddychujete, odkladáte spoločný výlet. A sex? Aj ten môže počkať, dnes ste takí unavení.

Ale pozor, to je zlé. Odborníci odporúčajú mať pevný plán, v ktorom si aspoň raz týždenne určíte rande, raz za dva až tri mesiace si doprajte chvíle bez potomkov a nemala by chýbať ani oddychová dovolenka či pravidelné intímne chvíle.

6. Stará dobrá nevera

Ak sa spýtate vo svojom okolí, kto by „prekonal“ milostnú aféru druhej osoby, pravdepodobne sa nájde len veľmi málo takýchto ľudí. Potvrdzujú to aj výsledky prieskumu, v ktorom 82 % ľudí uviedlo, že by ukončili vzťah, ak by zistili, že ich partner podviedol.

Zdá sa teda, že sex mimo domu je hlavným dôvodom ukončenia vzťahu. Keď však dôjde na pomyselné lámanie chleba, realita býva trochu iná. Muži sú v tomto ohľade prekvapivo tolerantnejší. Zo spomínaného výskumu vyplynulo, že 33 % mužov ukončilo vzťah kvôli partnerkinej nevere, zatiaľ čo u žien je to 44 %.

Nevera / Zdroj: iStock

7. A samozrejme peniaze, peníze, money, lóve, chechtáky…

Niekedy sú príčinou problémov vo vzťahu peniaze. Je to preto, že ide o mimoriadne stresujúcu otázku pre fungovanie partnerstva, pri ktorej dochádza k mnohým nezhodám. Dôvodom môžu byť rozdielne názory na míňanie alebo ukladanie peňazí, skrývanie úspor, delenie alebo zneužívanie financií.

Financie / zdroj: shutterstock

Ako ukázal prieskum s názvom Peniaze ako téma manželských konfliktov v domácnosti, v porovnaní s nepeňažnými otázkami boli manželské konflikty týkajúce sa financií rozšírenejšie, problematickejšie a opakujúce sa. Často tiež zostávali nevyriešené, hoci zahŕňali viacero pokusov o vyriešenie situácie. Odborníci tvrdia, že k najvážnejším rozkolom v súvislosti s financiami dochádza v prvom a treťom roku manželstva. Vtedy je vzťah najviac ohrozený.

Zdroj: idnes.cz

Súvisiace články

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najčítanejšie