streda, 18 septembra, 2024
HomeZo zahraničiaZnova Mannheim, znova krviprelievanie a znova politicky motivovaný zločin

Znova Mannheim, znova krviprelievanie a znova politicky motivovaný zločin

V Mannheime na juhozápade Nemecka bol v utorok neskoro večer nožom napadnutý kandidát strany Alternatíva pre Nemecko (AfD). Podľa vyšetrovateľov bol 25-ročný útočník prevezený na psychiatriu a podľa všetkého si „nebol vedomý, že útočí na politika zo strany AfD. Samotná obeť napadnutia – Heinrich Koch sa však domnieva, že útok bol politicky motivovaný.

Už druhý útok za posledných pár dní

Ide o druhý útok nožom v meste za posledných niekoľko dní. Minulý piatok v Nemecku žiadateľ o azyl z Afganistanu zranil šesť ľudí, vrátane 29-ročného policajta, ktorý v nedeľu útoku rozzúreného imigranta podľahol. Kandidát za stranu AfD v miestnych voľbách bol zranený v utorok okolo 22:30 a páchateľ bol zadržaný. Incident sa odohral blízko námestia v mestskej časti Rheinau.

Kandidát za túto stranu údajne pristihol ľudí strhávať plagáty strany, ktorej je členom. Keď sa voči tomu ohradil, bol napadnutý a pobodaný nožom. Podľa AfD išlo o tri osoby, pričom dve utiekli.

Hospitalizovaný politik utrpel viaceré rezné rany

Afd podľa agentúry DPA uviedla, že išlo o útok ľavicových extrémistov, ale tieto informácie zatiaľ neboli potvrdené. „Sme zdesení a odrasení,“ povedal šéf regionálnej organizácie AfD Markus Frohnmaier.

Štátne zastupiteľstvo v Mannheime a miestna polícia neskôr uviedli, že 25-ročný podozrivý bol prevezený na psychiatrické oddelenie. Pri jeho zadržaní sa objavili isté známky duševnej choroby, ako tvrdia vyšetrovacie orgány.

„Podľa doterajšieho stavu vyšetrovania nemáme konkrétne dôkazy o tom, že by podozrivý pri útoku rozpoznal, že poškodeným je politik AfD,“ uvádzajú úrady.

Útoky pobodaním sú doménou ilegálnych  migrantom. Nemeckí politici varujú

Pobodaný kandidát do obecnej rady Koch sa však domnieva, že motív činu bol politický. Podozriví strhávali predvolebné plagáty na celom námestí, ako sám uviedol pre agentúru DPA. Na internete sa podľa neho predtým objavili výzvy k útokom na politikov zo strany AfD.

Obvinený podľa úradov v utorok večer poškodil a odcudzil niekoľko volebných plagátov. Políciu privolali svedkovia útoku. Udalosť si všimol i politky zo strany Alternatíva pre Nemecko, ktorý podozrivého prenasledoval a dopadol ho. Pri následnej potýčke 25-ročný muž svojho prenasledovateľa tiež poranil nožom. Zranenia muža neohrozujú na živote. Podozrivý potom utiekol, no polícia ho zadržala. Pri zadržaní nekládol odpor, ako uviedli vyšetrovatelia.

Neúspešný žiadateľ o azyl sa v piatok vyzúril

V piatok sa afganský žiadateľ o azyl, ktorý vo svojej žiadosti neuspel, krvavo vyzúril. Zaútočil na účastníkov akcie hnutia Pax Europa, ktoré je kritické voči agresívnemu islamu. Útočník najprv zranil päť príslušníkov tohto hnutia vrátane jeho predsedu, kritika islamu Michaela Stürzenbergera a následne smrteľne zranil i policajta, ktorý sa snažil predsedu pacifistického hnutia chrániť. Úrady tvrdia, že útok mal výrazný motív islamského fanatického fundamentalizmu.

Pocta zavraždenému policajtovi v Mannheime

Útoky zo strany islamských fanatikov pribúdajú

Fanatici z radov islamu útočia čoraz častejšie. V Nemecku ich v poslednej dobe pribudlo najviac. Vlani bolo zaznamenaných dohromady 2 790 útokov na volených zástupcov, ako uviedol vo februári vo svojej správe nemecký Spolkový snem. Minulú sobotu bol ľahko zranený poslanec Spolkového snemu za konzervatívnu stranu CDU Roderich Kiesewetter v meste Aalen pri Stuttgarte počas stretnutia s občanmi. Vážnejšie zranenie, zlomeninu lícnej kosti a očnej jamky utrpel začiatkom mája v Drážďanoch pri vylepovaní plagátov europoslanec za sociálnu demokraciu (SPD) Matthias Ecke, keď ho napadla a zranila skupinka mladistvých.

Najvykričanejším útokom sa stal však atentát u nás

V európskom kontexte je najkrikľavejším výkričníkom útoku na politika tiež s politickým podtextom pokus o vraždu slovenského premiéra Roberta Fica, ktorého útočník postrelil pri stretnutí s občanmi v meste Handlová. Útočník je sympatizantom opozície, predovšetkým strany Progresívne Slovensko, čo vo svojich vyjadrenia po streľbe na Roberta Fica vôbec nepopieral. Štvavá rétorika progresívcov núti ich sympatizantov k spáchaniu zločinu a od premiéra si aj po útoku na jeho život vyžadujú zmenu rétoriky, nehľadiac na to, že k tomuto činu prispeli práve svojim huckaním proti koalícii.

Zdroj: idnes.cz

Súvisiace články

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najčítanejšie