piatok, 20 septembra, 2024
HomeKuriozity8. jún – čo prináša tento dátum, okrem toho, že sa odohrávajú...

8. jún – čo prináša tento dátum, okrem toho, že sa odohrávajú voľby do EP?

V prvom rade, aby sme nezabudli, dnes je deň, keď môžete zvoliť svojho favorita do Európskeho parlamentu. Preto zvažujte poriadne, s rozvahou, zdravým rozumom a nie impulzívne a inštinktívne.

8. júna zomrel prorok Mohamed, ktorý sa narodil približne v roku 570 n.l. bol zakladateľom a prvým organizátorom Islamu, náboženstva, ktorého prívrženci nám v Európe nerobia svojím fanatizmom radosť.

V roku 1600, práve 8. júna začal Ján Jesenský-Jessenius prvú verejnú pitvu. V televíznej ankete o najvýznamnejších Slovákov zaujal 32. miesto. Pochádzal zo zemianskeho rodu. Študoval tak medicínu ako aj filozofiu. Prednášal na Karlovej univerzite v Prahe, ktorej bol neskôr rektorom. Zo svojich anatomických poznámok pri pitvách zjednotil znalosti v publikácii „Anatomiae Pragae anno MDC abs se solenniter administratae historia“. Jeho práca v oblasti anatómie mala veľký akademický význam.

V tento deň, pred stoštrnástimi rokmi sa narodil jeden z najvýznamenejších hudobných skladateľov Robert Schumann, klasicistický nemecký hudobný skladateľ, kritik, klavirista a dirigent.

8. júna 1867 bol korunovaný za uhorského kráľa František Jozef I. Od detstva bol svojou ctižiadostivou matkou vychovávaný k úlohe budúceho cisára. Vštepované mu boli religiozita, usilovnosť, cieľavedomosť a zodpovednosť. Vedomie a presvedčenie o božskej vyvolenosti habsburskej dynastie ho priviedli k izolovanosti a autokratickej nedôvere. Nevytvoril si bližší vzťah ani so svojimi mladšími súrodencami.

Jeden z najvýznamnejších psychológov, tvorcov a formovateľov humanistickej psychológie – Albert Maslow, tvorca teórie altruizmu (sebaobetovania) a Maslowovej pyramídy hodnôt zosnul práve 8. júna v roku 1970. Jeho hodnoty sú inšpiráciou tak pre odborníkov v oblasti psychológie ako i pre ľudí so silným humánnym a etickým vnímaním.

8. júna 1990 sa začali na Slovensku prvé demokratické voľby po novembrovej „nežnej revolúcii“. Hoci sú počastované práve demokratickými, slobodnými a meniacimi stav a politickú situáciu, klasik by povedal, že keby mohli voľby niečo zmeniť, zakázali by ich.

Zaujímavosťou je tiež, že práve pred dvadsiatimi rokmi sme mohli sledovať prechod Venuše pred slnečným kotúčom v treťom miléniu.

A aby sme nezabudli. Dnes oslavuje meniny Medard

Mužské meno Medard má germánsky pôvod a jeho význam je „mocný“, „udatný“. Aj keď s Medardom sa na území Slovenska stretávame len ojedinele, k menu sa viaže pranostika o počasí. Medardovia, ktorí majú meniny 8. júna, vedia čo chcú. Medard je aj muž odriekania, často obdarený nevšednými danosťami. Rastlinným totemom Medardov je pagaštan. Sú ťažko spoznateľní a málo ovplyvniteľní. Medardovia sú vzácni ľudia, ktorí sa prejavujú predovšetkým ako silní, múdri a všestranní. Ich zdravie je zvyčajne pevné, lebo sa rozhodli, že ak majú niečo dokázať, niet času byť chorým. Obľúbené farby Medardov sú fialová a žltá. Ochranné rastliny žihľava a skalica, ochranne kamene ametyst a smaragd, ako uvádza portál mojosud.sk.

Zdroj: wikipedia.org

Súvisiace články

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najčítanejšie