štvrtok, 19 septembra, 2024
HomeKomentáreSlovenské deti a mládež upadajú na psychike. Odborníci musia zaviesť protiopatrenia

Slovenské deti a mládež upadajú na psychike. Odborníci musia zaviesť protiopatrenia

Psychické zdravie mladšej časti populácie v našej krajine kolabuje. Odborníci mienia tento problém čo najskôr vyriešiť.

Nedávny prieskum HBSC, ktorý bol uskutočnený za pomoci Svetovej zdravotníckej organizácie uviedol fakt, že duševné zdravie našich detí a mládeže na tom je naozaj zle. Deti sú nervózne, deprimované, melancholické. Trpia migrénami, chorobami a stavmi príznačnými pre psychosomatické problémy. Až dve tretiny dievčat vo veku 13-15 rokov a približne dve pätiny chlapcov uvádzajú, že trpia psychickými problémami.

Spánková deprivácia

Duševné nepohodlie sa porovnávalo s minulým prieskumom. Štatistiky uvádzajú, že najviac sa zhoršil psychický stav u dospievajúcich dievčat. Pätina z nich trpí depresiou, polovica poruchami príjmu potravy ako sú napr. bulímia.

Klesá počet školákov, ktorí si dožičia zdravú mieru spánku. Rovnako vo veku 13 – 15 rokov je ohrozená závislosťou na počítačových hrách, ktoré využívajú ako únik od problémov. Zhoršujúce sa psychické zdravie a odolnosť detí preto viedlo až 15 neziskových organizácií k podpisu deklarácie o vzájomnej spolupráci a podpore pri cielenom posilňovaní odolnosti detí a mládeže na Slovensku.

Výzva na pomoc duševne trpiacim deťom

„Vyzývame ďalšie štátne aj neštátne inštitúcie, aby sa pripojili a spolupracovali na vytvorení spoločného metodického rámca zameraného na posilnenie psychickej odolnosti detí a mládeže na Slovensku. Je nevyhnutné, aby metodiky vytvorené neziskovým sektorom a štátom boli koherentné a vzájomne sa podporovali, a aby tak zabezpečili efektívnosť všetkých úrovní práce s mladými ľuďmi,“ povedal Patrik Pauko, jeden zo zakladateľov tejto deklarácie. Uviedol, že iniciatíva má potenciál pozitívne ovplyvniť až 100 000 detí.

Táto činnosť posilňuje duševné zdravie mladej populácie

Jedna z iniciátorov – Bibiana Klimentová podotýka, že deklarácia a s ňou súvisiace opatrenia sú odpoveďou na naliehavú potrebu uskutočniť účinné stratégie pri vytváraní psychickej odolnosti.

„Skúsenosti z programov odolnosti pre deti a dospievajúcich zo sveta potvrdzujú, že prostredníctvom rôznych intervencií sa zvýšila ich psychická odolnosť a pozitívna zmena pretrvala aj pol roka po skončení programov. Práve detstvo a dospievanie sú dôležité vývojové fázy pre realizáciu intervencií posilňujúcich psychickú odolnosť,“ dodala Bibiana Klimentová.

Súvisiace články

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najčítanejšie