štvrtok, 19 septembra, 2024
HomeKuriozityAj migréne sa dá predísť. Nie vždy, ale dá

Aj migréne sa dá predísť. Nie vždy, ale dá

Migréna. Charakterizuje ju úporná bolesť hlavy nezriedka so závratmi. Keď sa spustí, ťažko ju zastaviť. Neurológovia preto radia, ako znížiť riziko spúšťačov migrény zvlášť v práci. Doma totiž väčšinou nie je problém zaľahnúť do tmavej, chladnej miestnosti a požiadať rodinu, nech je aj tichá.

Spúšťače migróny

Jasné svetlá a počítačové obrazovky sú spúšťačmi pre mnohých ľudí s migrénou. V skutočnosti 85 až 90 % ľudí s migrénou pociťuje citlivosť na svetlo. Jasné svetlá, vrátane žiarivkového osvetlenia a počítačových monitorov, sú univerzálne spúšťače. Okuliare na migrénu nosíte v „súprave nástrojov“ a noste ich pri práci s počítačom a na miestach s ostrým osvetlením. Ďalšie veci, ktoré môžu pomôcť, sú používanie stolovej lampy s jemným osvetlením a umiestnenie filtrov na fluorescenčné stropné svetlá alebo obrazovku počítača.

Hluk je tiež bežným spúšťačom a v niektorých pracovných nastaveniach sa mu nedá vyhnúť. Zátky do uší môžu znížiť intenzitu hluku a zároveň vám umožnia byť súčasťou konverzácií. Aj keď nepracujete v hluku, štuple do uší pomáhajú eliminovať hluk v pozadí a pomáhajú sústrediť sa.

Stres je ďalším častým spúšťačom, ale vyhnúť sa mu je ťažšie ako ostatným. Popíjanie čaju je upokojujúci zvyk, ktorý vám pomôže znížiť stres. Zázvorový čaj pomáha znižovať nevoľnosť a iné príznaky migrény. Ak pracujete v kancelárii, vyhrievacia podložka na chrbát a ramená vám môže pomôcť uvoľniť sa a zmierniť napätie zo sedenia. Kto pracuje z domu, občas môžete pracovať aj s elektrickým masérom na ramenách. Za akúkoľvek cenu! Meditácia je tiež užitočná pri zvládaní stresu a úspešne som si urobil 10-minútové prestávky, aby som si oddýchol pomocou riadených meditačných aplikácií.

Čo môžete urobiť „navyše“

Odstránenie niektorých spúšťačov vám môže pomôcť obmedziť dni migrény. Je dobré aj robiť si rutinné prestávky na zvýšenie sústredenia a upokojenie mozgu. Ak sedíte v práci, môže vám pomôcť prechádzka alebo strečing. A naopak, ak pracujete na nohách celý deň, urobte si prestávku, aby ste si sadli a ponaťahovali sa. Majte nablízku nádobu na obľúbený nápoj a občerstvenie a nezabudnite prijímať dostatok tekutín a robte si prestávky na občerstvenie. Uistite sa, že máte so sebou lieky proti bolesti, ak už je záchvat migrény neodvratný. Príprava na pracovisku vám môže pomôcť cítiť určitú kontrolu nad migrénou.

Tip redakcie:

Keďže ani my v redakcii nie sme „oslobodené“ od migrén, radíme jeden vôbec nie chutný tip. Do obyčajnej čiernej presso, alebo klasickej „zalievanej“ kávy vytlačte 5-6 kvapiek šťavy z citróna. Možno vypijete s obrovským odporom, ale kofeín v spojení s látkami z pár kvapiek citróna niekedy do určitej miery, inokedy úplne, migrénu „zablokujú“.

Pár kvapiek citrónovej šťavy do kávy môže pomôcť / Zdroj: Pixabay
Súvisiace články

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najčítanejšie