štvrtok, 19 septembra, 2024
HomeKuriozityPatrí banán, či zemiak do chladničky?

Patrí banán, či zemiak do chladničky?

Poznajú to hlavne ľudia z vidieka – do mesta na veľký nákup sa dostanú raz za týždeň-dva a ak nemajú to šťastie, že si po slnkom prehriate a zemou prevoňané dary prírody môžu skočiť do vlastnej záhrady, musia sa predzásobiť. Lenže – ako uskladniť to, či ono? Patrí, či nepatrí cibuľa do chladničky? A čo s paprikou, či rajčinami?

Chladnička sa vo všeobecnosti považuje za miesto, kde sa čerstvosť potravín aj niekoľkonásobne predĺži. V niektorých prípadoch môžu nízke teploty uškodiť. Nevzniknú síce v potravinách látky poškodzujúce zdravie, no nízke teploty sa prejavia na chuti, či štruktúre.

Pri ovocí, či zelenine môže chlad zastaviť zrenie, či jeho „zmúčnatenie“. Môže sa tak stať, že to, na čo máte chuť má štruktúru „ako blato“ a stratí chuť, ktorú má mať. Nezabúdajte však, že nasledujúci zoznam platí pre ovocie, či zeleninu, pri ktorých nebol porušený ich povrch. Vedzte preto, že každý necelý kus patrí do chladničky.

Čo teda do chladničky nepatrí?

Avokádo sa v našich kuchyniach postupne udomácňuje a dováža sa k nám nie celkom zrelé. Pre jeho dokonalú chuť ho pokojne nechajte dozrieť pri izbovej teplote. Ak sa „mu podarí prezrieť“, ešte stále ho viete použiť na smoothie.  Ak ste však kúpili v preprave poškodený kus, tomu nepomôže ani chladnička.

Rovnako nedozreté kupujeme aj banány. Chlad zastaví ich zrenie a pod vplyvom nízkej teploty sčernejú, takže aj tie skladujeme len pri izbovej teplote.

Zdroj: Pixabay

Pri nízkych teplotách trpí aj bazalka, na listoch ktorej sa v zime objavujú čierne bodky. Bazalka sa skladuje pri izbovej teplote, pričom stonky má ponorené do vody.

Ani v našich zemepisných šírkach najbežnejšie ovocie – hrušky a jablká nepotrebujú chladničku Skladujte ich tam, kde je dostatočné vetranie a vlhkosť, ktorá zabráni ich vysúšaniu. Ak ich chcete skladovať dlhodobo, nemala by teplota miesta, kde ich skladujete, presiahnuť 12 stupňov.

„Háklivé“ na teplotné rozdiely sú aj zemiaky. Pri nízkych teplotách v chladničke nezriedka zosladnú, pri vyšších teplotách zase zmäknú a vyklíčia. Ideálne miesta na skladovanie zemiakov sú pivnica alebo balkón.

Ani tekvica nenepotrebuje chladničku. Lepšie jej bude na studenom, dobre vetranom a tmavom mieste. Vďaka takémuto skladovaniu vydrží aj tri mesiace.

Uskladnenie paprik v chladničke ukončí proces jej zrenia – stráca svoju chuť. Ideálne miesto na jej uskladnenie je suché vetrané miesto, kde dozrie do správnej chute.

Bez cibule, cesnaku a mnohí aj šalotky si svoje kuchyne nevieme ani predstaviť. V chladničke „nadobudnú“ gumovitú konzistenciu, navyše od nich napáchnu aj ostatné potraviny. Na tmavom, chladnom a dobre vetranom mieste vydrží cibuľa čerstvá aj 30 dní, cesnak dokonca 2 mesiace. Cibuľa navyše nepatrí do igelitového vrecúška.

Aj citrusy vydržia niekoľko týždňov mimo chladničky bez negatívnych prejavov na chuti alebo čerstvosti. Pre ešte dlhšiu čerstvosť ovocie uschovávajte na suchom a dobre vetranom mieste.

Zdroj: Pixabay

Ďalšie potraviny, ktorým nesvedčí pobyt v chladničke, sú paradajky. Tie pri nízkych teplotách múčnatejú a hlavne sa mení ich chuť. Pre zachovanie chuti skladujte paradajky pri izbovej teplote, kde vydržia čerstvé zhruba jeden týždeň.

Súvisiace články

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najčítanejšie