streda, 18 septembra, 2024
HomeZ domova"Prezident SR" – nová poštová známka s portrétom Petra Pellegriniho

„Prezident SR“ – nová poštová známka s portrétom Petra Pellegriniho

Známka, na ktorej je portrét novozvoleného prezidenta Slovenskej republiky, sa objavila v netradičnom kruhovom tvare, čo umožňuje technológia samolepiek. Jej vzhľad je výnimočný kvôli perforácii, ktorú zabezpečuje špeciálna raznica, namiesto tradičných ihiel.

Vladislav Rostoka, akademický maliar, ktorý navrhol dizajn známky, do štátno-heraldického symbolu lipovej ratolesti zasadil monogram prezidenta PP. Ak zakryjete polovicu lipovej ratolesti, objaví sa do seba vsunuté veľké a malé P – čo je práve monogram nového prezidenta Slovenskej republiky.

Okrúhla známka je tlačená piatimi farbami. Tri z nich sú použité priamo na portrét Petra Pellegriniho, dve ďalšie sú použité na dodatočnú symboliku vrátane číselnej hodnoty v červenej farbe a nápise Slovensko, ktorý má tmavomodrú farbu. Poštová známka je kreovaná ofsetovou tlačou. Má vysoké rozlíšenie, je vytlačená na samolepiacom papieri. To s jej tvarom zabezpečuje výnimočný vzhľad.

Známka sa zavďačí i zberateľom

Poštová známka s portrétom Petra Pellegriniho v tvare zberateľsky príťažlivého tlačového listu so šiestimi známkami je práve v tomto počte vydaná preto, že novozvolený prezident je šiestym v poradí, ktorý bude hlavou Slovenskej republiky. Slovenská pošta plánuje náklad vo výške 20 000 hárkov. Dohromady to teda bude 120 000 známok. Cena jednej prezidentskej známky je jedno euro. K dispozícii záujemcov bude od 15. júna, čo je deň inaugurácie nového prezidenta.

Páčila by sa Vám táto verzia? / Zdroj: Facebook

Slovenská pošta vydá i špeciálny bonus

Výnimočné zberateľské obálky s pečiatkou FDC s dátumom 15. 6. 2024 a domicilom mesta Bratislava poskytne pošta zberateľom tiež. Na motíve FDC je čelný pohľad na prezidentský palác a text sľubu prezidenta Slovenskej republiky. Takisto Slovenská pošta vydáva pamätný list k poštovej známke s názvom „Prezident SR“. Na motíve je grafické spracovanie sľubu prezidenta Slovenska do kruhu spolu s prezidentským palácom. Cena bude na rozdiel od tradičnej známky vyššia, a to 1,70 euro.

Uvedenie známky s portrétom novozvoleného prezidenta sa bude konať v Stredoslovenskom múzeu v Banskej Bystrici v stredu 19. júna o 15:00. Po svojej inaugurácii bude Peter Pellegrini podpisovať známky zberateľom i obyvateľom Slovenska, ako informuje portál topky.sk. Kúpiť si túto známku budete môcť pred Stredoslovenským múzeom v Banskej Bystrici v príležitostnej poštovej priehradke v autopošte.

Súvisiace články

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najčítanejšie