štvrtok, 19 septembra, 2024
HomePolitikaSlovenský prezident má v Bruseli jasné požiadavky i pripomienky

Slovenský prezident má v Bruseli jasné požiadavky i pripomienky

Peter Pellegrini je na summite v hlavnom meste Belgicka. Tu sa budú deliť pozície vo vedení Európskej únie. Kto bude hlavou Európskej pozície, kto bude predsedať Európskej rade a kto bude riadiť diplomaciu únie sa rozhoduje práve v týchto dňoch

„Slovenská republika sa bude snažiť byť veľmi konštruktívnym partnerom. A keď teraz ešte možno nepoviem, aký postoj bude mať k jednotlivým nomináciám, mám prioritu, ktorá je koordinovaná aj s pánom premiérom Robertom Ficom. Jasne chcem pomenovať nášho kandidáta na budúceho eurokomisára Maroša Šefčoviča ako jedného z najskúsenejších členov Európskej komisie. Chceme pre neho vyrokovať čo najsilnejšie a najvplyvnejšie portfólio na ďalších päť rokov. Preto môj spôsob vyjednávania bude založený na takejto taktike. Nie blokovať, ale, samozrejme, žiadať pre Slovenskú republiku niečo. Je to úplne logické a myslím si, že takto budú postupovať aj zástupcovia okolitých krajín,“ vyjadril sa nový prezident Slovenskej republiky, ako uvádza portál pravda.sk.

Na neformálnom samite Európskej únie, kde bude Peter Pellegrini zastupovať premiéra Roberta Fica, disciplinovane dodržujúceho domácu zdravotnú opateru po atentáte na jeho osobu z 15. apríla v Handlovej, bude o čom hovoriť.

Ursula von der Leyenová bude pravdepodobne vládnuť svojou ľadovou rukou

Dobrý výsledok ľudovcov v nedávnych voľbách do Europarlamentu dáva najavo, že Európskej komisii bude vládnuť nie príliš obľúbená diktátorka Ursula von der Leyenová.

Pravdepodobné je, že predsedom Európskej rady bude politik, zastupujúci Stranu európskych socialistov. Žreb zrejme padne na osobu bývalého portugalského predsedu vlády Antónia Costu. Ak post šéfky získajú ľudovci a Európsku radu bude ovládať ľavičiar, diplomaciu bude zrejme v euroinštruktúrach zastupovať politik z prostredia liberálov. Horúcou kandidátkou je estónska premiérka vyznačujúca sa rusofóbnou rétorikou Kaja Kallasová.

Slovenskému prezidentovi sa toto zoskupenie nepáči

Costa, Kallasová a určite ani von der Leyenová nie sú favoritmi slovenských politikov, tak ako ani mnohých iných tradične zmýšľajúcich diplomatov a voličov zastávajúcich konzervatívne hodnoty.

 „Určite sa budem pýtať našich bývalých priateľov z rodiny európskych socialistov, akým spôsobom chce napríklad pán Costa presvedčiť slovenskú vládu, aby sme ho podporili za šéfa Európskej rady, keďže on bol jeden z najaktívnejších premiérov alebo predstaviteľov európskych socialistov pri vylúčení Smeru a pozastavení Hlasu v negociačnom procese,“ vyjadril sa Peter Pellegrini.

Hlas – SD a Smer – SSD majú zatiaľ pozastavené členstvo v Strane európskych socialistov kvôli ich sympatiám a lojálnosti s národovcami z SNS.

Pellegrini netají antipatie voči Kallasovej

Peter Pellegrini si neodpustil kritiku na adresu nominácie Kallasovej ako šéfky diplomacie Európskej únie. Jeho názor súvisí i s jej hostilnými názormi a činmi, ktoré otvorene urážajú Ruskú federáciu a znevažujú jej zásluhy pri oslobodzovaní Európy spod jarma nacistického Nemecka. Slovensko sa nebojí postaviť racionálne a pragmaticky voči Rusku a nemieni sa podliezať krajinám, ktoré razia agresívnu politiku voči najväčšej svetovej krajine.

Kallasová by sa mala správať racionálne a neutrálne

„Je potrebné, aby sme mali istotu, nech by to bol ktokoľvek, aj pani Kallasová, aby bola ochotná a schopná správať sa ako komisárka a nemala rétoriku estónskej premiérky,“ uviedol novopečený slovenský prezident.

Slovensko, či ktorýkoľvek iný členský štát Európskej únie však nemôže nomináciu a schválenie postu Ursuly von der Leyenovej úspešne vetovať. Je možné, že sa európski mocipáni ešte dohodnú, ale predsedníctvo Európskej komisie môže rozhodnúť „kvalifikovanou väčšinou“. Vyplýva z toho, že ich podpora musí byť prejavená najmenej 55 percentami členských štátov Európskej únie. Početne to znamená, že za musí hlasovať 15 štátov. To predstavuje 65% obyvateľov Európskej únie.

Súvisiace články

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najčítanejšie