štvrtok, 19 septembra, 2024
HomeZo zahraničiaSrbský prezident: „Svetová vojna o tri až štyri mesiace“

Srbský prezident: „Svetová vojna o tri až štyri mesiace“

Aleksandar Vućič vyslovil Vážne varovanie pre nemecky hovoriace krajiny: Srbsko sa pripravuje na bezprostrednú svetovú vojnu.  Nemeckojazyčnému médiu WeltWoche srbský prezident Aleksandar Vučič poskytol rozhovor. Pre švajčiarske médium povedal, že Srbsko sa pripravuje na svetovú vojnu a tá vypukne o niekoľko mesiacov.

Veľká vojna?

„O 3-4 mesiace bude svetová vojna – kontrolujeme zásoby ropy, múky, cukru,“ povedal Vućič a toto vyhlásenie cituje celý svet.

Vučič je jednou z mála hláv štátov, ktoré majú dobré kontakty s Východom aj Západom. Už na jeseň 2021 vedel, že plánované cvičenie NATO na Ukrajine v marci 2022 sa neuskutoční – hovoril o tom s korešpondento ORF a zopakoval to aj po niekoľkých týždňoch ukrajinskej vojny.

Vie, čo sa deje v zákulisí

Vučič však o takomto scenári eskalácie hovorí už od vypuknutia ŠVO. Podľa toho by veľká vojna vypukla na jeseň 2022. To sa však nestalo – takže to nie je prvýkrát, čo Vucic oznámil veľkú eskaláciu. Je to len prvýkrát, čo to oznámil v nemeckom jazyku.

Rétorika sa pritvrdzuje

„To mi pripomína citát známeho historika: ‚Vlak je rozbehnutý a nikto ho nemôže zastaviť‘. Verím, že sa blížia posledné dni, kedy budeme mať možnosť prehodnotiť a zamyslieť sa nad dianím na Ukrajine. Ak hlavné mocnosti čoskoro niečo neurobia, áno, potom som si celkom istý, že nás čaká skutočná katastrofa,“ povedal Vućič s tým, že rétorika je zo dňa na deň tvrdšia.

„Staviť sa, že niekto blafuje, znamená, že nemáte lepšie karty. Len veria, že ten druhý má slabšie karty. Nie ste si istí, pretože nepoznáte jeho karty a nevideli ste ich. Vždy som veľmi opatrný a obozretný, pokiaľ ide o hodnotenie Putinových želaní alebo možných budúcich krokov,“ pokračoval Vućič s tým, že o mier sa nik nesnaží, je to takmer zakázané slovo.

Čakajú problémy na Balkáne

„Považujem za veľmi zvláštne, že sa nikto nesnaží ukončiť vojnu. Existuje ďalšia teória, ktorej rozumiem. Nehovorím, že schvaľujem, že Západ si myslí, že Putina ľahko porazí, že ho môže vyčerpať na Ukrajine a potom vtrhnúť do ruského priestoru a že Rusko prestane existovať so svojim súčasným územím a Putin je zvrhnutý. Možno je to možné, ale…“ do toho aktuálne zapadá aj článok Voltaire Network, podľa ktorého je Moskva presvedčená, že Západ čoskoro plánuje eskaláciu na Balkáne proti Srbsku – aj ako ďalšie kolo hybridnej vojny proti Rusku.

Súvisiace články

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najčítanejšie