štvrtok, 19 septembra, 2024
HomeVideoBritskí „aktivisti“ sa zasa činili. Svoje názory na ekológiu vyjadrili typicky

Britskí „aktivisti“ sa zasa činili. Svoje názory na ekológiu vyjadrili typicky

Environmentalistickí aktivisti v stredu postriekali niekoľko starobylých kameňov na ikonickom britskom Stonehenge oranžovou látkou a požadovali, aby budúca britská vláda, ktorá bude zvolená v celoštátnych voľbách 5. júla, „podpísala právne záväznú zmluvu o postupnom vyradení fosílnych palív do roku 2030“, uviedla protestná skupina Just Stop Oil, ako informuje cbsnews.com.

Na videozázname, ktorý skupina zverejnila, bolo vidieť dvoch aktivistov, ako bežia k prehistorickým kameňom v lokalite svetového dedičstva UNESCO s niečím, čo vyzeralo ako hasiace prístroje, a potom ich postriekajú niečím, čo skupina označila za „oranžovú práškovú farbu“.

Proti „neschopnosti“ neschopnosťou?

Organizácia Just Stop Oil uviedla, že aktivisti „vyzdobili“ kamene, aby upozornili na „neschopnosť britskej vlády zaviazať sa k ochrane našich komunít“.

Okoloidúci sa pokúsili aktivistov zastaviť a polícia Wiltshire neskôr uviedla, že dve osoby boli zatknuté „pre podozrenie z poškodenia starobylej pamiatky“.

„Priaznivci Just Stop Oil spolu s občanmi z Rakúska, Kanady, Nórska, Holandska a Švajčiarska sa v lete pridajú k odporu, ak ich vlastné vlády neprijmú zmysluplné opatrenia,“ uviedol vo vyhlásení hovorca skupiny. Aby nedostali po svojich oranžových prstoch.

Organizácia English Heritage, ktorá spravuje lokalitu Stonehenge, uviedla pre CBS News, že incident bol „mimoriadne nepríjemný a naši kurátori vyšetrujú rozsah škôd“, ale že pamiatka zostáva otvorená pre verejnosť.

Aktivisti ničiaci Stonehenge / Zdroj: Youtube

Deň pred Slnovratom sa prejavili aktivisti zvrátene

Protest sa uskutočnil deň pred letným slnovratom, najdlhším dňom v roku, keď sa v Stonehenge tradične zhromažďujú davy ľudí, aby oslavovali a sledovali, ako sa cez starobylé kamene ukazuje vychádzajúce slnko.

Britský premiér Rishi Sunak, úradujúci predseda Konzervatívnej strany, ktorý podľa prieskumov verejnej mienky len niekoľko týždňov pred voľbami výrazne zaostáva za svojím hlavným rivalom, v stredu na protest krátko reagoval a nazval stranu Just Stop Oil „hanbou“. 

Sunak ako líder krajiny odsunul plány na zavedenie zákazu predaja nových vozidiel s benzínovým pohonom od roku 2030 do roku 2035 a sľúbil, že ak bude opätovne zvolený, nezavedie žiadne nové pravidlá energetickej účinnosti pre majiteľov bytov a domov v Spojenom kráľovstve.

Aktivisti oslavujú prírodu znesväcovaním oslavy prírody

„Stonehenge počas slnovratu je o oslave prírody – ale pozrite sa, v akom je stave! Všetci máme právo na život bez utrpenia, ale pokračujúce spaľovanie ropy, uhlia a plynu vedie k smrti a utrpeniu v nevídanom rozsahu,“ uviedla organizácia Just Stop Oil. „Je čas, aby sme sa zamysleli nad tým, čo po sebe naša civilizácia zanechá – aký je náš odkaz? Stáť v nečinnosti celé generácie dobre funguje na kamene – nie na klimatickú politiku.“

Skupina za posledný rok zorganizovala sériu protestov, pri ktorých postriekala slávne umelecké diela podobnou oranžovou látkou a dokonca zablokovala dopravu na hlavnej diaľnici M-25, ktorá obchádza Londýn.

Súvisiace články

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najčítanejšie