štvrtok, 19 septembra, 2024
HomeZ domovaUnikát, aký v Európe už takmer nenájdete

Unikát, aký v Európe už takmer nenájdete

Stretávame ich v Tatrách – sústredení na každý krok s nákladom siahajúcim vysoko nad ich hlavu a veľakrát vysoko prevyšujúcim aj ich vlastnú hmotnosť. Šľachovití, no húževnatí chlapi s krošňami na chrbtoch, ktorých poznáme ako tatranských nosičov, alebo ak chcete, šerpov.

Na čo sa len pozriete

Keď vyjdete na hociktorú zo šiestich vysokohorských tatranských chát (Chata pod Rysmi, Zbojnícka, Rainerova, Zamkovského, Téryho a materiál od stanice lanovky znášajú na Skalnatú chatu), na čokoľvek v nej vám padne zrak, na ňu vyniesol niektorý z vysokohorských nosičov. A je jedno, či hovoríme o vrecúšku čaju v hrnčeku, ktorým si po túre zohrievate telo i dušu, alebo plynovú bombu, na ktorej vám chatár ten čaj uvaril, či stoličku, na ktorej sedíte. Nemakajú snáď len keď sú hory zaviate a v Európe ich nenájdete hádam už nikde.

Tatranský horský nosič / Zdroj: Regioontatry.sk

Pohľad turistky

„V horách trávim takmer všetky svoje voľné chvíle. Naše Tatry zbožňujem. Častokrát sa preto na túrach s partiou stretávame aj s nosičmi, občas sa s nimi zastavíme a porozprávame sa, aj oni si musia oddýchnuť. S niektorými sa dokonca už aj dobre poznáme. Ako nám jeden z nich raz prezradil, na Téryho chatu niesol neuveriteľných takmer 80 kilogramov. Všetci, čo tam boli vedia, akým terénom musel ten chlap prejsť, navyše je to takmer 1900 metrov nad morom,“ povedala pre Prešovak nadšená turistka Jana, ktorá sa s nosičmi stretáva pravidelne.

Pohľad nosiča

Dlhoročný nosič Štefan (Pišta) Bačkor v jednej z najstarších budov vo Vysokých Tatrách zriadil nosičské mini múzeum. Nečudo, veď toto poslanie, pri ktorom nosiči neraz prekonávajú samých seba je zapísané do reprezentatívneho Zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva Slovenska z roku 2018.

Splnil jeden veľký sen

Bačkor za roky vynášok na horské chaty na ne už niesol všeličo. Teda aj človeka – fotografa na kolesách z Banskej Bystrice Maťa Kapustu.

„S partiou kamarátov nosičov sme mu splnili veľký sen – dostať sa na chaty, kde by sám nemal šancu vyjsť. Spolu sme boli na Téryho a Zamkovského chate, o rok neskôr na Zbojníckej chate,“ spomína nosič, ktorý verí, že doplnia aj zvyšné chaty. Vynášku si pamätá – veď nie každý deň sa s ním jeho náklad rozpráva.

Takúto vynášku si nosič zapamätá. Debatujúci náklad nevynáša často / Zdroj: Regiontatry.sk

Súperi a predsa priatelia

V Tatrách sa organizujú nosičské preteky Sherpa rallye a Nosičská stovka – memoriál Juraja Petranského a Bačkor ich absolvoval oba. Súťaž Sherpa Rallye sa koná každý rok na inom mieste – súťažiaci na chatu vynesú 60 kg náklad, počas Nosičskej stovky vynesú na Zamkovského chatu na počesť kamaráta – nosiča 100 kg.

„Najdôležitejšie je nespadnúť, dôjsť do cieľa a ísť tak, aby mal človek zo seba dobrý pocit. Najvzácnejšie preteky sú tie, z ktorých máte spomienky na kamarátov nosičov, ktorí tu už nie sú,“ hovorí nosič.

Zdroj: presovak.sk; regiontatry.sk

Súvisiace články

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najčítanejšie