štvrtok, 19 septembra, 2024
HomeKuriozityBudúci týždeň bude pestrý. Prichystajte sa na všeličo

Budúci týždeň bude pestrý. Prichystajte sa na všeličo

Víkend na našom území sa nedal nazvať pokojným. Silné búrky však načas dajú našej krajine pokoj a prichádza niekoľko príjemných, teplých dní, plných slnka.

Prvý víkendový deň sme tak nemohli oslavovať výhru nad Ukrajinou na Majstrovstvách sveta Európy vo futbale, ako ani privítať príjemné počasie. Na západnom a strednom Slovensku bolo možno zaznamenať niekoľko búrok. Poobede búrky zacestovali predovšetkým na východné územie našej krajiny a tu sa ako pravé búrky doslova vybúrili, ako informuje portál iMeteo.sk. V plnej kráse sa ukázali celé popoludnie a trvali až do neskorých večerných hodín.

Tam kde nič nie je sa objavili aspoň supercely

Čím viac pribúdal čas, tým viac sa búrilo aj na východnom území Slovenska. Objavili sa supercely a doprevádzalo ich aj množstvo bleskov spolu s lejakmi a ľadovcom.

Krúpy sa mohli pochváliť slušnými rozmermi. Na Zemplíne, ponajviac v obci Lieskovec, dosiahli priemer 4 centimetre. Rovnaká veľkosť týchto neobľúbených darčekov z nebies hlásili aj z Vranova nad Topľou. O ďalších výrazných škodách sme z východného Slovenska informovaní neboli.

Na severe i na západe krušno

Poľsko i Maďarsko sa mohli v sobotu pochváliť búrkami, ktoré by sme im mohli „závidieť“ i my. Maďarsko hlásilo krúpy dokonca v rozmere menších mandarínok. Mandarínkoví demokrati si teda určite užívali. Najbližšie dni sa však tento prídel nemá zopakovať.  

Na Slovenskom fronte pokoj

Posledný deň v týždni bol celkom príjemný, pretože teplota nepresahovala tropické výšky a viac ako +30°C sa nekonalo. Našťastie, z tohto priaznivého stavu sa môžeme (aspoň podľa meteorológov) tešiť i naďalej. Od severozápadu k nám má prísť okraj tlakovej výše, ktorý nie je charakteristický veľmi vysokými teplotami a dusnom.

Užite si, kým sa dá

Nadchádzajúci týždeň by teda nemal spočiatku ohrozovať Slovensko neznesiteľnými tropickými teplotami ani zrážkami a búrkami. No utorok už hrozí dosiahnutím tropických teplôt a aj keď ich výrazne neprekročí, slniečko už bude skôr páliť ako hriať.

V stredu nastúpi leto v plnej kráse a môžeme očakávať aj dusno. Teploty vystrelia vysoko a obľúbený deň v týždni pre všetkých milovníkov bude asi oplývať teplotným rekordom. Spolu s raketovým vzostupom teplôt očakávajte i prehánky a búrky, občas sa bude obloha nepríjemne mračiť.

Pred budúcim víkendom prichádza zmena

Štvrtok nás začnú nebesá krstiť prostredníctvom búrok a inak to nevyzerá ani v piatok. O ostatných dňoch vás budeme informovať neskôr.

Súvisiace články

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najčítanejšie