Karfiol je taká zvláštna zelenina. Keď sa varí, mnoho ľudí pri tej aróme krčí nosom, no pri prvom súste väčšina z nich „zabudne“ na nie veľmi vábnu vôňu. Lebo ak je táto zelenina správne dochutená, je vynikajúca.
Presvedčte sa pri troch netradičných receptoch. V našich končinách sa väčšinou vypráža, no dá sa pripraviť na množstvo zaujímavých a zrejme aj zdravších spôsobov.
Netradičná karfiolová polievka
Potrebujeme: 3 PL oleja, 2 na kolieska nakrájaný pór, 5 strúčikov rozotretého cesnaku, 1 ošúpaný a nakrájaný a nakrájaný zemiak, 1 veľký karfiol, nakrájaný na ružičky, soľ, mleté čierne korenie, 2 hrnčeky kuracieho vývaru, pažítka a rozpražená slaninka, na ozdobu, krutóny
Postup:
Pór očistíme a nakrájame na kolieska, očistíme cesnak a rozotrieme ho. Obe suroviny opečieme na oleji.
Karfiol a zemiak dáme variť aj s vývarom. Keď sú mäkké, ochutíme ich a rozmixujeme.
Pridáme cesnak opečený s pórom.
Rozpražíme slaninku a tú pridáme až na hotovú porciu polievky, do ktorej sme pridali krutóny.
Karfiolové tortičky
Potrebujeme: jeden veľký, hustý karfiol, 2 rozšľahané vajíčka, hrnček strúhaného Eidamu, hrnček iného tvrdého syra, 2/3 hrnčeka strúhanky, 2 polievkové lyžice čerstvej pažítky, soľ, korenie, pol hrnčeka kečupu.
Postup:
Predhrejte rúru na 200°C. Veľký plech na pečenie vymastíme.
Karfiol uvaríme a na hrubo rozmixovaný dáme do veľkej misy, kde pridáme všetky ingrediencie, okrem kečupu.
Z tuhšej zmesi formujeme „tortičky“, ktoré ukladáme na pripravený plech.
Pečieme 15 až 20 minút do zlatista.
Cestoviny s pečeným karfiolom a cesnakom
Potrebujeme: 7 strúčikov cesnaku, veľký, na ružičky rozdelený karfiol, 400 g cestovín, ideálne sú vretená, alebo kolienka, olej, soľ, korenie, mletú červenú papriku, 2/3 hrnčeka strúhaného syra, citrónová šťava a za hrsť posekaných vlašských orechov.
Postup:
3 strúčiky esnaku očistíme a v alobale s lyžičkou oleja a štipkou soli pečieme asi 45 minút. Po vybratí z rúry necháme vychladnúť.
Na veľký, olejom vymastený plech rovnomerne rozložíme na ružičky naporcovaný karfiol a s cesnakom a soľou zapečieme asi 30 minút.
Cestoviny uvaríme „al dente“ a z vody, v ktorej sme ich varili, si odložíme asi pol šálky.
Zvyšný cesnak rozotrieme na hrubú pastu, pridáme do vody z cestovín a za stáleho miešania roztopíme strúhaný syr.
Zmes prilejeme k zapečenému karfiolu, dobre premiešame s cestovinami a zmes dochutíme. Môžeme, no nemusíme ešte nechať zapiecť.