štvrtok, 19 septembra, 2024
HomeKuriozitySezóna karfiolu je tu! Nevyprážajte ho

Sezóna karfiolu je tu! Nevyprážajte ho

Karfiol je taká zvláštna zelenina. Keď sa varí, mnoho ľudí pri tej aróme krčí nosom, no pri prvom súste väčšina z nich „zabudne“ na nie veľmi vábnu vôňu. Lebo ak je táto zelenina správne dochutená, je vynikajúca.

Presvedčte sa pri troch netradičných receptoch. V našich končinách sa väčšinou vypráža, no dá sa pripraviť na množstvo zaujímavých a zrejme aj zdravších spôsobov.

Netradičná karfiolová polievka

Potrebujeme: 3 PL oleja, 2 na kolieska nakrájaný pór, 5 strúčikov rozotretého cesnaku,  1 ošúpaný a nakrájaný a nakrájaný zemiak, 1 veľký karfiol, nakrájaný na ružičky, soľ, mleté ​​čierne korenie, 2 hrnčeky kuracieho vývaru, pažítka a rozpražená slaninka, na ozdobu, krutóny
Postup:
Pór očistíme a nakrájame na kolieska, očistíme cesnak a rozotrieme ho. Obe suroviny opečieme na oleji.
Karfiol a zemiak dáme variť aj s vývarom. Keď sú mäkké, ochutíme ich a rozmixujeme.
Pridáme cesnak opečený s pórom.
Rozpražíme slaninku a tú pridáme až na hotovú porciu polievky, do ktorej sme pridali krutóny.

Karfiolová polievka / Zdroj: Delish

Karfiolové tortičky

Potrebujeme: jeden veľký, hustý karfiol, 2 rozšľahané vajíčka, hrnček strúhaného Eidamu, hrnček iného tvrdého syra, 2/3 hrnčeka strúhanky, 2 polievkové lyžice čerstvej pažítky, soľ, korenie, pol hrnčeka kečupu.

Postup:
Predhrejte rúru na 200°C. Veľký plech na pečenie vymastíme.
Karfiol uvaríme a na hrubo rozmixovaný dáme do veľkej misy, kde pridáme všetky ingrediencie, okrem kečupu.
Z tuhšej zmesi formujeme „tortičky“, ktoré ukladáme na pripravený plech.
Pečieme 15 až 20 minút do zlatista.

Karfiolové tortičky / Zdroj: Delish

Cestoviny s pečeným karfiolom a cesnakom

Potrebujeme: 7 strúčikov cesnaku, veľký, na ružičky rozdelený karfiol, 400 g cestovín, ideálne sú vretená, alebo kolienka, olej, soľ, korenie, mletú červenú papriku, 2/3 hrnčeka strúhaného syra, citrónová šťava a za hrsť posekaných vlašských orechov.

Postup:
3 strúčiky esnaku očistíme a v alobale s lyžičkou oleja a štipkou soli pečieme asi 45 minút. Po vybratí z rúry necháme vychladnúť.
Na veľký, olejom vymastený plech rovnomerne rozložíme na ružičky naporcovaný karfiol a s cesnakom a soľou zapečieme asi 30 minút.
Cestoviny uvaríme „al dente“ a z vody, v ktorej sme ich varili, si odložíme asi pol šálky.
Zvyšný cesnak rozotrieme na hrubú pastu, pridáme do vody z cestovín a za stáleho miešania  roztopíme strúhaný syr.
Zmes prilejeme k zapečenému karfiolu, dobre premiešame s cestovinami a zmes dochutíme. Môžeme, no nemusíme ešte nechať zapiecť.

Cestoviny so zapečeným karfiolom a cesnakom / Zdroj: Delish
Súvisiace články

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najčítanejšie