streda, 18 septembra, 2024
HomePolitikaEurožalobaba Jourová Babišovi: "Sbohem lásko, nech mně jít..."

Eurožalobaba Jourová Babišovi: „Sbohem lásko, nech mně jít…“

Končiaca miestopredsedkyňa Európskej komisie Věra Jourová, ktorá mala nášho premiéra v zuboch (a nie raz) sa rozhodla ukončiť členstvo v hnutí ANO

Věra Jourová v ANO končí o svojej vôli. Aspoň podľa jej vlastných slov. Či toto rozhodnutie bolo naozaj jej, je diskutabilné. S Andrejom Babišom, predsedom tejto strany, si totiž často išli po krku. Zotrvávanie v strane ANO sa podľa jej slov nezlučuje „s jej plánmi na budúcnosť v nestraníckej akademickej sfére“. Takto sa aspoň sama vyjadrila. Galantne sa na sieti X s ňou rozlúčil predseda hnutia a bývalý premiér Andrej Babiš. Berme to asi tak, akože nedostala kopačky. Však áno…

Babiš to slušne zaklincoval

Podľa Andreja Babiša sa dohovorili na priateľskom politickom rozchode. „Rozhodla sa ukončiť členstvo v hnutí ANO, pretože sa nezlučuje s jej plánmi na budúcnosť v nestraníckej akademickej sfére. Jej rozhodnutie rešpektujem a prajem jej veľa šťastia a úspechov v jej ďalšej životnej etape,“ urobil bodku za jej vyvádzaním expremiér.

Jourová si vraj dáva „voraz“

Věra Jourová, zástankyňa proukrajinskej politiky a miláčik „pravdoláskarov“ (česká obdoba slniečkarov) sa vyjadrila: „Chcem byť Českej republike aj naďalej prospešná, chcem využiť pre mňa získané skúsenosti v akademickej sfére. Teším sa na novú cestu aj na akademickú slobodu,“ poznamenala. „Ďakujem za skvelú šancu, ktorú mi dalo hnutie ANO a dve české vlády, reprezentovať Európu i Českú prepubliku na svetovej scéne,“ dodala. Poďakujú jej predovšetkým českí občania, ktorým už dlhšiu dobu liezla na nervy, keď obhajovala práve európske záujmy nad záujmy vlastných občanov a svojimi ambíciami škodila i Slovenskej republike.

Kto to vlastne tá Jourová je, a dúfajme, že už len bola?

Věra Jourová bola v rokoch 2013-2014 miestopredsedkyňou ANO, krátko bola tiež ministerkou pre miestny rozvoj vo vláde Bohuslava Sobotky. Eurokomisárkou bola od roku 2014, škodila tam kde komu posledných päť rokov a dostala sa až na post miestopredsedkyne Európskej komisie. Vlani v auguste uviedla, že už sa o tretí mandát v exekutíve únie nebude zaujímať. Ktovie, či by sa vôbec niekto zaujímal o ňu.  

ANO nelení a za Jourovou slzy roniť nemieni

Budúci týždeň by hnutie ANO malo oznámiť detaily o založení novej frakcie v Európskom parlamente. Programom novej skupiny bude podľa Babiša suverenita, bezpečnosť, boj proti nelegálnej migrácii a za zmenu Zelenej dohody pre Európu (Green Deal). Takáto stratégia Jourovej ani ultraliberálom veľmi nevonia a zrejme aj tam je semeno odchodu tejto zúrivej proliberalistky zasiate.

Andrej Babiš oznámil, že ANO vystúpi z liberálnej frakcie Renew Europe aj z európskej strany ALDE. Hnutie v nich podľa neho nemohlo plniť svoj program. Podľa šéfky frakcie Valérie Hayerovej bol odchod ANO dlho očakávaným rozvodom. Na sociálnej siety X vtedy dodala, že „… ANO zvolilo populistickú cestu nezlúčiteľnú s hodnotami a identitou liberálov…“ Frázy, ktorými sa oháňajú ultraliberáli po celej Európe začínajú byť už vskutku  ohranou pesničkou a znejú tak populisticky ako populizmus, ktorý tak neochvejne hania, sám.

Súvisiace články

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najčítanejšie