štvrtok, 19 septembra, 2024
HomeZ domovaMáte doma škôlkara? Dajte mu vyšetriť zrak

Máte doma škôlkara? Dajte mu vyšetriť zrak

Ak vaše dieťa nevidí dobre, nevie vám to povedať. To, ako vidí, je preň normálne. Kým sa na to, že s jeho očami nie je niečo v poriadku príde pred dovŕšením šiesteho roku veku, ešte sa s tým dá niečo urobiť. Aby bol zrak vášho dieťa vyšetrený, škôlka, do ktorej chodí, o to musí požiadať.

Vyšetrenia zabezpečujú zamestnanci krajských stredísk Únie nevidiacich a slabozrakých Slovenska za pomoci prístroja PlusOptix. Vďaka tomuto prístroju už dlhé roky beži program Zdravé oči už v škôlke.

Vyšetrenie je bezkontaktné a bezbolestné. Dieťa vám môže sedieť na kolenách, zahľadí sa do prístroja, ktorý v priebehu krátkeho času „zoskenuje“ jeho oči tak, že si vyšetrenie možno ani neuvedomí. Navyše pracovníčky stredísk sú maximálne empatické a s dieťaťom vždy nadviaže rozhovor. Navyše dieťa sedí s osobou, s ktorou sa cíti bezpečne.

Cieľom vyšetrenia je odhalenie možných očných vád, ktoré sa dajú liečiť len do šiesteho roku veku. Správnou liečbou sa ochorenie dá odstrániť.

V minulosti tieto deti často končili u očného po tom, ako si prešli problémami s čítaním a písaním, čo malo za dôsledok preradenie do „osobitných“ tried, (v tom čase sa tak hovorilo triedam, v ktorých sa vyučovali mnohokrát deti s ľahším mentálnym postihnutím); v horšom prípade mávali záchvaty bolesti hlavy.

„Naša Terka pred pár rokmi absolvovala toto vyšetrenie. Pani Ajdariová z Nitry nás nasmerovala k očnej lekárke a tá Terezke predpísala dosť silné dioptrie. Keď jej pani doktorka merala, aké dioptrie potrebuje, keď si nasadila okuliare, prvé čo povedala, bolo – Jeeej, mami, aké je to tu všetko pekné!“ Odvtedy ráno prvé, čo urobí je, že si nasadí okuliare,“ povedala nám nedávno mamička z Nitrianskeho kraja.

Čím skôr, tým je výsledok liečby pozitívnejší. Vyšetrenie je vhodné už pre deti od 6. mesiacov veku.

Plusoptix / Zdroj: Petra Ajdariová

Súvisiace články

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najčítanejšie