streda, 18 septembra, 2024
HomeKuriozityKlasické doklady anachronizmom? Pozrite sa, čo na nás ušila digitálna doba

Klasické doklady anachronizmom? Pozrite sa, čo na nás ušila digitálna doba

Nedá sa nič robiť. Žijeme v časoch, ktoré sú definované ako „digitálne“. Možnosti sa rozširujú, čo môže jedným priniesť potešenie, no v druhých to môže vzbudzovať obavy. Sme nadšencami smartfónov a napchali by sme do nich aj vlastné ego.

Digitálny fenomén stelesnený smartfónmi nám práve prináša niečo ďalšie. Niečo nové. Ako prijmeme novinku, ktorou nás digitálna doba obdarovala? Ktovie… Každopádne, informovaným je treba byť.

Prvé krajiny Európskej únie budú mať k dispozícii občiansky preukaz priamo v mobile. Uvádza to aj portál Smartmania.

Dve najväčšie európske ekonomiky, Nemecko a Francúzsko zavádzajú vlastné systémy, ktoré budú fungovať na báze Európskej digitálnej identity. Nielen občiansky, ale aj vodičský preukaz a ďalšie doklady, budú uložené v inteligentných mobiloch, alebo ako ich poznáme – smartfónoch. Štart tejto technológie môžeme očakávať už budúci rok.

Čo dobré táto novinka vôbec môže poskytnúť?

Výhodou tejto technológie je, že jej systém je jednotný pre celú Európsku úniu, akýkoľvek názor na túto skomierajúcu inštitúciu môžeme mať. Pre Slovenskú republiku to znamená, že sa môžeme voľne pohybovať v rámci EÚ bez toho, aby sme mali pri sebe občiansky preukaz. Stačí smartfón, v ktorom bude nahratý. Preukazy, ako iste viete, pri sebe tak často nemáme, ani ich nepoužívame, no napríklad pri medzinárodných letoch v štátoch EÚ by sme túto technológiu využiť mohli.

Nikto nikoho nenúti. Hoci…

To, že budeme mať túto možnosť k dispozícii však automaticky neznamená, že bude nutná. Či si zvolíme používanie klasických dokladov vo forme kartičiek, alebo novej technológie bude na našej vôli. Týka sa to aj vodičského preukazu. Jediné, čo bude nutné, ak už nezostanete verný starej škole, mať pri sebe smartfón s nahranou aplikáciou. Po spustení v budúcom roku, otestovaní a schválení novej technológie budú mať následne členské krajiny EÚ jeden rok na to, aby tiež prešli na tento systém.

Nutnosť to však, ako už bolo spomenuté, nebude. Je to jedna z možností. Používateľ a občan štátu Európskej únie si sám zvolí, akú formu dokladu bude používať. Či zostane verný kartičke, alebo sa nechá zlákať digitálnou technológiou.

Súvisiace články

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najčítanejšie