štvrtok, 19 septembra, 2024
HomeKultúraAj vám Slovensko chutí?

Aj vám Slovensko chutí?

Slovenská kuchyňa je pre dnešného človeka možno ťažká, zle stráviteľná. Treba si však uvedomiť, že naši predkovia varili len z toho, čo si dopestovali, prípadne dochovali. Ťažko im teda vyčítať, že konzumovali samé ťažké jedlá.

A ťažko im to vyčítať aj preto, lebo ich život nebol o sedení za počítačom, prípadne o relatívne fyzickej náročnosti života dnešného človeka. Môžete namietať, že vy predsa pracujete ťažko a ste v jednom kole, no s tým, ako sa žilo v minulosti sa naše životné podmienky zrejme porovnať nedajú.

Im by teda asi ťažko postačovala brokolica na pare s kvapkou oleja, či dnes preferované ľahkokalorické jedlá. Tomu bola prispôsobená aj ich kuchyňa. Tradičné slovenské jedlá „zozbierala“ stránka Mr. Slovák.

  • Bryndzové halušky
  • Úhrabky, lepenice
  • Zemiaky s kapustou
  • Krúpna baba
  • Lokše
  • Zemiakové placky a haruľa
  • Kapustníky
  • Pirohy
  • Šúľance
  • Úhrabky
  • Buchty
  • Slivkové gule
  • Šišky a fánky
  • Trdelníky
  • Ťahané štrúdle
  • Kysnutý kakaový a jablkový závin
  • Slané koláče – kapustníky, škvarkovníky a zemiakové pagáče
  • Husté polievky a prívarky zo strukovín a zemiakov
  • Kapustnica
  • Cesnačka
  • Demikát – bryndzová polievka
  • Fazuľová polievka s údeným kolenom
  • Zabíjačkové špeciality
  • Ryby zo slovenských vôd
  • Slovenský domáci chlebík
Súvisiace články

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najčítanejšie