štvrtok, 19 septembra, 2024
HomeKuriozityDeväť pravidiel osobného rastu podľa stoikov starého Ríma

Deväť pravidiel osobného rastu podľa stoikov starého Ríma

K zmysluponému, či pokojnému životu patrí aj určitá rutina. Nie, stoicizmus nehovorí o nude, ale o niečom, čo pomôže  k nášmu osobnostnému rastu. A práve k tomu nám môže pomôcť deväť užitočných návykov.

Život každého človeka je dielom jeho vlastných myšlienok – Marcus Aurelius

Táto múdrosť hovorí o tom, že to, v čom žijeme, formuje naše vnímanie a reakcie na svet okolo nás. Už to len aplikovať, však. K tomu nám môžu byť nápomocné tieto návyky.

Cvičme sa v sebareflexii

Pravidelná sebareflexia je prvým krokom k sebapoznaniu. Každý deň sa na pár minút sebapozorovaniu. Nájdite si pokojné miesto, zavrite oči a premýšľajte nad svojimi myšlienkami, činmi a hodnotami. Pýtajte sa sami seba, či žijete v súlade so svojimi ideálmi a či to, čo robíte je v súlade s vašimi hodnotami. Vďaka pár minútam denne budete lepšie poznať seba samého a budete vedieť, kde potrebujete rásť. Ďalší výrok Marca Aurelia znie: Nesnaž sa byť niekto iný, hľadaj sám seba.

Zmeny sú nevyhnutné

Život je neustále sa meniaci proces. Preto treba prijať pominuteľnosť všetkého okolo nás a tiež potrebujeme byť pripravení na zmeny. Každé ráno si pripomeňte, že nič nie je na stálo. Ani vzťahy, ani úspechy, ale ani neúspechy. Epiktetos povedal: Nie je to udalosť, ktorá nás trápi, ale náš názor na ňu. Prijmite túto múdrosť a buďte flexibilní. Čím skôr zmenu prijmeme, tým skôr budeme schopní rastu.

Sústreďte sa na tento moment

Žite v prítomnosti a plne sa venujte tomu, čo sa deje tu a teraz. Každé ráno venujte pár minút vedomému dýchaniu alebo krátkej meditácii, aby ste sa naladili na prítomnosť a udržali sa v nej. Nebudeme tu totiž ďalších tisíc rokov, preto sa potrebujeme sústrediť na dnešok. Veď prítomný okamih je ten čas, kedy môžeme svoj život ovplyvniť skutočným konaním. Prípadne si skúste predstaviť, že budete žiť už len 5 rokov – na čom by ste počas toho obdobia pracovali? Čo chcete dosiahnuť, zažiť?

Seneca / Pixabay

Buďte vyrovnaní

Práve vyrovnanosť je – bez ohľadu na okolité dianie, kľúčom k pokoju. Udržte si ho. Ráno sa vždy zamerajte na cvičenie, ktoré vám pomôže zostať vyrovnaným – meditácia, prechádzka. Seneca povedal, že nie je dôležité, čo znášame, ale ako to znášame. To nám pomôže udržať vnútornú rovnováhu, nech čelíme čomukoľvek a reagovať s rozvahou

Čo nemôžete ovplyvniť, prijmite

Nie všetko v živote máme pod kontrolou. To, čo pod kontrolou nemáme, skrátka potrebujeme prijať, aby sme sa mohli sústrediť na to, čo ovplyvniť môžeme. Denne si to pripomínajme. Epiktétos hovorí: „Šťastie a sloboda začínajú jasným pochopením toho, že niektoré veci sú v našej moci, iné nie sú. Prijatie tejto reality nám umožňuje zamerať sa vnútorný pokoj. Prijatie tejto veci nám dáva slobodu sústrediť sa na vlastné reakcie a jednanie. Vecami, na ktoré nemáme dosah, sa nemá zmysel zaoberať.

Nepriazeň osudu je príležitosť

Aj neúspechy patria k životu. Preto ich treba vnímať ako príležitosť k rastu. V ťažkostiach, ktorým čelíte, hľadajte príležitosť. A zase Marcus Aurelius: To, čo stojí v ceste, sa stáva cestou. Nepriazeň osudu je príležitosť na posilnenie svojej odolnosti a prekážky pomáhajú rásť. Keďže život je neustála zmena a pokrok, my môžeme byť dnes lepší, ako včera. Tento prístup robí z prekážok stavebné kamene osobnostného rozvoja.

Marcus Aurelius / Pixabay

Nájdime si čas na vďačnosť

Denne si uvedomte tri veci, za ktoré by ste mohli byť vďační a zamyslite sa nad nimi. To vám pomôže posunúť pozornosť od nedostatku k hojnosti a pomáha vám oceniť aj drobné radosti života. A zase citát od Senecu: Život nám dal množstvo príležitostí na radosť, treba len otvoriť oči. Vďačnosť nás učí vnímať krásu a bohatstvo každého dňa aj v najťažších chvíľach života. Veď už len to, že môžeme čítať tento článok svedčí o tom, že sa máme lepšie, než polovica obyvateľov planéty.

Jednajte čestne

Zlaďte svoje činy so svojimi hodnotami a zásadami a denne si to pripomínajme. Lebo čestnosť posilňuje našu integritu a vytvára základ pre pevné a dobré vzťahy. Buduje tiež zdravé sebavedomie a sebahodnotu. Byť čestným človekom je zásadné pre vás, ale aj pre vaše okolie. Buďte vzorom a zvyšujte svoju hodnotu. To sa odrazí nie len vo vašom živote, ale aj v životoch ľudí okolo vás.

Vážte si silu rozumu

Len ak sa budete venovať racionálnemu uvažovaniu a logickej analýze, budete schopní robiť správne rozhodnutia a rozumieť aj veciam okolo seba. Vyhľadávajte logické úlohy, ktoré vám v tom denne pomôžu, veď len rozum nám pomáha rozlíšiť pravdu od klamstva. Silu rozumu si vážte a využívajte ju na múdre rozhodnutia. Nenechajte sa ovládať emóciami a iracionálnymi myšlienkami, ktoré môžu viesť k zlým úsudkom. Jednoduché odpovede nie sú pre vás, zvažujte všetky možnosti a otvorte sa novým informáciám a myšlienkam.

Epiktétos / Pixabay
Súvisiace články

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najčítanejšie