štvrtok, 19 septembra, 2024
HomeZo zahraničiaČeský lekár: Posun vpred je možný len cez odbornú oponentúru

Český lekár: Posun vpred je možný len cez odbornú oponentúru

Chceme od nich, aby odpracovali aj tristo hodín mesačne, pritom ale majú zodpovednosť za naše zdravie, mnohokrát doslova životy. Šimon Reich popisuje realitu českého zdravotníctva, pričom slovenská realita nie je o nič lepšia.

Lekár Šimon Reich situáciu prirovnáva k lietadlu. Pýta sa, či by sme nastúpili do lietadla, keby sme vedeli, že obaja piloti a celá posádka pred dvoma hodinami prileteli z 12-hodinového letu. Lebo v zdravotníctve to mnohokrát funguje presne tak. Práve preto zdravotníci sa častejšie cítia vyhoren, podliehajú alkoholizmu, či zneužívaniu liekov, či nefunkčné vzťahy. Prečo sa proti tomu nepostavia a a prečo s tým nič nerobí české ministerstvo zdravotníctva? Prečo občan platiaci dane a poistenie, nedostáva to, čo potrebuje?

V rozhovore hovoril Reich aj o tom, akú úlohu zohrali médiá „stroje na peniaze“, čo sa deje cez šírenie informácií. Na príklade lacného účinného lieku Reich vysvetlil, ako sa vyrábajú vedecké dôkazy o neúčinnosti liečby len preto, aby sa na trh dostali nové, menej účinné liečivá.

Súvisiace články

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najčítanejšie